Elektroonikafoorum.com

Täisversioon: LG plasmateleri parandus
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Taas kord on käes aeg, kus tarvis tulla targemate käest nõu küsima. Ema 9 aasta vanune plasmateler (LG 42PC1RR) hakkas trikke tegema. Pärast sisselülitamist oli ekraanil hele säbru, mis kattis tervet pilti. Esialgu taandus säbru mõne minuti jooksul, hiljem viga progresseerus ning kadus alles pärast kümneid minuteid "soojenemist".
Selge, mingi kondekas on ilmselt ära kuivanud. Keerasin lahti, leidsin visuaalse otsinguga toiteploki ühest 3.3V ahelast tõepoolest korralikult punnis ja mahla välja ajanud kondeka, vahetasin selle (ning veel kaks paralleelselt ühendatud samasugust, kuid välimuselt korras kondekat) ära ja kruvisin võidukalt kokku.
Sama viga. Sisselülitades virvendab, "soojeneb" ja siis sujuvalt väheneb kuni lõpuks kaob ära. Kogu selle aja on "pilt" kusagil all olemas, menüüd ja kõik muu töötavad. Kuuldavaid häireid, sirinaid, pinge ülelöömist ei ole.
Oma madalpingelise USB-ossiga madalatel toitepingetel mingit erilist ripplet (või ripple muutust häire on / häiret pole olukorras) ei tuvastanud. Pinged paistavad ka normis olevat.
Käisin terve teleri sisuliselt luubiga üle. Visuaalselt ei suuda ühtegi punnis kondekat ega muud vigast ja/või kuumenevat komponenti tuvastada. Täis-skeemi või vea tuvastamise checklisti ei ole. Üks kõver ja poolik "service manual" on, aga sellest pole kuigivõrd abi.
Kuna pilt on kogu aja olemas ja viga ilmneb ekraanil, siis kahtlustaks, et jama tuleb sisse kusagil plasma juhtimise ahelas või selle toites. Jama on aga selles, et kogu plasma juhtimine töötab kõik kõrgepinge peal ja eriti seda torkida ei taha, eriti veel töö ajal. Töötavale plaadile ei saa tagantpoolt ligi ka, sest kõik see jama on kolmest küljest õrnade lintkaablitega ekraani küljes.
Kustkohast ja millise metoodikaga viga edasi otsida?
Väga palju sellesse aparaati investeerida pole mõtet, sest 9 aastasel aparaadil on ekraan üsna väsinud, ekraanil on sisse põlenud paari enimvaadatud kanali logo ning poest saab uue samaväärse teleri ca 200...300€ eest.

Lisan ka 55 sek. YouTube video sisselülitamisel tekkivast virvendusest:
https://www.youtube.com/watch?v=hXRLCf7N-pY
Jääb väga selline mulje (kuigi olen plasma-telekaid vaid kaugelt näinud) et plasmaekraani kõrgepingeline toiteallikas jamab. Oss ehk näitab miskit.
Võin oma TDS210 laenata vaatamiseks (ei ole võrgumaaga koos !).Kannatab mingi 400V kindlasti.
FB plaadist tehtud pildi järgi oletaks, et tegu on tolle ekraani kohal asetseva plaadiga.
(12-05-2015, 09:23 PM)felch Kirjutas: [ -> ]Võin oma TDS210 laenata vaatamiseks (ei ole võrgumaaga koos !).Kannatab mingi 400V kindlasti.
FB plaadist tehtud pildi järgi oletaks, et tegu on tolle ekraani kohal asetseva plaadiga.

Thnx kaasa mõtlemast. Jah, toitekas on FB pildil üleval keskel.
Kõigepealt peaks mingigi skeemi leidma või maha joonistama, siis saaks uurida, mille suhtes need pinged seal on - teleri maast isoleeritud või mitte.
Niipalju olen vahepeal targemaks saanud, et seda säbru seostatakse "mal-discharge" ja katkise Y-sustain plaadiga. Nagu ma aru saan, võimaldab Y-sus adresseerida ekraani reakaupa, Z-sus aga (de)aktiveerida? tervet ekraani korraga.
Kruvisin tagantpoolt vaadates kõige parempoolsema plaadi maha, millelt läks kaks laia ja ühesoonelist kilekaablit ekraanini. Visuaalselt ei suutnud tuvastada ühtegi vigast komponenti. Toitepinged normis, nii nagu paneelil oleval kleepsul kirjas (176V ja 60V mälu järgi).
Nali selles, et sama plaati tagasi kruvides on nüüd ekraan valdavalt täiesti pime, menüü vms. eredamate kohtade peal üksikud heledad pikslid.
Google teadis rääkida, et enamus neist plasmatelerite Z ja Y sustain plaatidest on välja töötatud varajastel 2000-tel, töötavad väga raskes reziimis ning kõrgetel temperatuuridel. Sellest ka soojuspaisumisest tingitud probleemid chippide sisemuses ja väsimine aja jooksul.
Kahtlustan hübriid?kivi suure radika all ja ilmselt loobun parandamisest. Tõenäoliselt asendust naljalt ei leia ning terve uus plaat maksaks samapalju kui tutikas LCD teler poes.
Kui keegi tahab endale varuosadeks või doonoriks, siis pakkuge midagi.