Sony TA-F555ES transistori probleem ja remont
#1
Algus siis Transistori töö temperatuuri teemas (Algajatele)
Admin võiks mõned postid tõsta siia kui sobib.

(09-04-2021, 12:08 AM)madis64 Kirjutas: Ma ausalt öeldes vähendaksin transi soojuskoormust 1 W piirimaile (pildilt paistva väikese radikaga).

Skeemi järgi vaadates - kõige kehvem lahendus just ei ole. Lülitid vaja puhastada, 330pF helitapjad konded välja lõigata - võiks asja saada kui hing igatseb.
 Soomes on 140 euroga korralik Yamaha A-700 pikka aega müügis...

Kõige suurem kuumajälg on r504 jne pundil 4tk. Millist transi (väike radikas?) sa täpsemalt silmas pead q557 või ikka neid vasest q506/q556, või kõiki neid nelja(5)?
Lugedes siit neid erinevaid renoveerimisi, käis see 330pf eemaldamine ka juba peast läbi.
Juurdepääsu mõttes on see tükk suht vaenulik. Sellel on phono sisendil detaile rohkem kui Pioneeri A-400 kokku :-).
Olles jälginud seda A-700 teemat ütleme nii, et sellele saagale elan huviga kaasa. Saan aru, et seal nii põhjalikult ei peaks minusugune tuunima, ilmselt kärab originaal seadetes samuti.
Kui suudan selgitada mis selle trafo mürina põhjusta, ehk kas uriseb ka ilma koormuseta, siis vaatab edasi kas Sony,Yamaha või mõni kolmas. Aga midagi koju tuleb, nüüd on see kindel.
Sony 555 skeemil on kõlari klemmide skeemil kaks kondet ja 10ohm takisti, reaalsuses on kondede asemel kaks 22m ohm takki. Kas takisti on odavam või mis selle ratsi põhjus on?


konde vs takisiti, sellel sain üldplaanis vastuse. "Väikse radika" osa jäi selgusetuks. Nädalavhetusel proovin helipote renoveerida,  äkki selle käigus leiab viisi kuidas trafo otsad minimaalse kuluga koormusest vabastada, siis vaatab edasi. 
Tekkis üks küsimus veel, service manual ütleb, et dc bias'e regulliks ühenda vastava kanali testpointi voltm, seal näitab mõned mv, peaks olema 100mv. Netiavarustes leidsin, et peab ka veel mingi silla/takisti lahti ühendama, et regullida. Muidu pidigi 0 ümber näitama või mitte alluma regullile. Manuaalis selle kohat küll midagi öeldud pole. Tavapärane apsakas juhendis?
Vasta
#2
(09-04-2021, 08:41 PM)roirex Kirjutas: Tekkis üks küsimus veel, service manual ütleb, et dc bias'e regulliks ühenda vastava kanali testpointi voltm, seal näitab mõned mv, peaks olema 100mv. Netiavarustes leidsin, et peab ka veel mingi silla/takisti lahti ühendama, et regullida. Muidu pidigi 0 ümber näitama või mitte alluma regullile. Manuaalis selle kohat küll midagi öeldud pole. Tavapärane apsakas juhendis?

Tavaline apsakas internetitarkuses ma ütleksin - sõltub sellest, mis seal lehtedel täpselt kirjas oli.
Manuaali juhis on loogiline - kui reguleerimisel probleeme tekib, siis on midagi  katki. 100mV mõõdetakse üle 1-oomise takisti, mis jõudevooluks annab 100mA, mis on natuke rohkem kui nii mõneski teises võimendis, kuid mitte drastiliselt.

Aga miks on see 1-oomine takisti üksikuna ühte õlga pandud, võtab kulme kergitama. Kulude kokkuhoid ehk.

   
Vasta
#3
(09-04-2021, 08:41 PM)roirex Kirjutas: Sony 555 skeemil on kõlari klemmide skeemil kaks kondet ja 10ohm takisti, reaalsuses on kondede asemel kaks 22m ohm takki. Kas takisti on odavam või mis selle ratsi põhjus on?

Ilmselt kulude kokkuhoid, seal terminaliklemmidel ongi tavaliselt mingid väiksed konded või siis kõrgeoomilised takistid.
Vasta
#4
(09-04-2021, 08:41 PM)roirex Kirjutas: Kui suudan selgitada mis selle trafo mürina põhjusta, ehk kas uriseb ka ilma koormuseta, siis vaatab edasi kas Sony,Yamaha või mõni kolmas.

Tee see trafo sobivus endale kõigepealt selgeks - kui see häirib ja sellest lahti ei saa (transside/takistite jahutamine ei puutu siin teemasse - eralduv soojus on tingitud suurest pingelangust toiteahelas, mida saab ainult ümber jaotada elementide vahel, kuid mitte vähendada), siis leia omale mingi järgmine võimendi.

Et ahelas tarbitavast tegelikust voolust ettekujutus saada, võiksid mõõta ära pinged ja pingelangu takistipaari R504/505 "välimistel" otstel (paljugi, mida skeemil kirjutatakse).

   
Vasta
#5
Lammutasin vahepeal helipote ära, sai puhtaks ja harjad said hellalt painutatud suurema surve peale. Vasak-parem erinevus 0.1 ohm. Kokku panna ja testida ei saa, sest see neetud stopper läks puru, vaatamata ligemale 40 minutilisele õngitsemisele. 
transistorite temp ei sõltu muidugi trafost. Selle urina põhjustab ilmselt kas vanadus = näiteks lahti tulnud mähise metalli lehed või ebanormaalne koormus. viimane muidugi tundub ebaloogiline,  võimendi iseneset toimib. Kuna jalad ja kõlari terminalid puru ja paar nurka samuti ümarad võib ka olla kukkunud, 13,5kg kasvõi 0.5m kolatab võib ilmselt samuti trafole liiga teha. Teoreetiline võimalus on, et 4-8/8-16 ohm lüliti, mis siis muudab toitetrafo sekundaarmähise pinget 89/72v, lisaks 8-16 asendis tekitab suuremat müra kui 4-8 ohm asendis, õhkõrn võimalus, et lüliti väsinud. Rohkem küll uppuja õlekõrrest haaramine ja seda testida lihtne - lihtsalt sild lülitist mööda.


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
       
Vasta
#6
(09-04-2021, 11:04 PM)roirex Kirjutas: Kokku panna ja testida ei saa, sest see neetud stopper läks puru, 

Otsi kohalikest poldi-mutripoodidest, eBayst, Amazonist sellist asja nagu "starlock push on washer". Peaks leiduma ühte koma teist.
Need näivad ühekordse kasutusega tooted olevat.
Vasta
#7
(09-04-2021, 11:04 PM)roirex Kirjutas: 4-8/8-16 ohm lüliti, mis siis muudab toitetrafo sekundaarmähise pinget 89/72v
Laenatud pildil on toitelüüdid 63 volti, kas sul on sisus mingid kõrgemapingelised?i
http://bilder.hifi-forum.de/max/126576/t...689239.jpg
Vasta
#8
ja jah, neid mul muul tehnikal ennegi puru läinud, kusagilt poest ikka saab, lihtsalt momendil pole võtta.
See bias'e regulli teema diyaudio foorumist. 
"Hi,
though this is an old thread, in case someone is fighting with this problem, I'll reveal the secret of the mystery bias resistor:
Tube Dude was right. There is a 1 ohm 1/4W resistor which is shorted during normal operation with a tiny jumper PCB soldered to the solder side of the main board across 2 poles near the bias resistor. So if you measure the voltage at the test points, you're actually measuring voltage loss over this wire!
When the jumper PCB is removed, the bias voltage can be adjusted to 100mV. My amp runs pretty cool after I set the bias correctly.
Before I found the jumper PCB, I set the voltage to 1mV. After removing the jumper, the actual voltage over this 1 ohm resistor was 250mV!

või jahuvad milleski muust?
Link https://www.diyaudio.com/forums/solid-st...-bias.html
Vasta
#9
(09-04-2021, 11:34 PM)martk Kirjutas:
(09-04-2021, 11:04 PM)roirex Kirjutas: 4-8/8-16 ohm lüliti, mis siis muudab toitetrafo sekundaarmähise pinget 89/72v
Laenatud pildil on toitelüüdid 63 volti, kas sul on sisus mingid kõrgemapingelised?i
http://bilder.hifi-forum.de/max/126576/t...689239.jpg

"Rõõm" näha, et mõnel see palju pruunim. Ei kõik sama, ma rääkisin ac osast enne dioodsilda. +-61v on AC 89v ja +-48 on AC 72v, skeem ka


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
   
Vasta
#10
.......
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne