LCD temperatuuril alla -30C
#1
tere,
nõutakse LCD-d seadmesse mille töötemperatuur alates -30C. Vaatan et enamikul LCD-del alumine töötemperatuur -20C , mis seal allpool reaalselt juhtub ? Kas vedelkristall külmub ära ja tagajärjeks on mehhaaniline rike ? Kütet seadmes pole ega ei ole ka võimalik teha, soojenemine omatarbest on minimaalne ja sellele loota ei saa.
ps, Lumex toodab LCD-sid töötemperatuuriga alates -40C, kuid need on alfabeetilised ja lisaks 5V toitega, eelistaks 3,3V, link:
http://ee.farnell.com/lumex/lcr-u01602ds...dp/1796105
Vasta
#2
Extreme engineeringu esimene mõte on extreme engineering minema engineerida. Ehk siis, kui tundub et on vaja imedetaile, siis .. äkki eksime.

Kui suur on seadme omatarve ja mis on gabariidid ? Peoshoitava karbi kütmiseks +30 kraadi võrra on tarvis alla vati.

Või on tegemist harva kasutatava seadmega, mis normaaloludes on standbys ?

Kas VFD ei oleks option ? Või on selle tarbimine liiga kõrge ? Ega isegi LCD mis on lubatud -20 juures töötama, ei tööta alla -10 eriti normaalselt.
Vasta
#3
Ei ole peoshoitav asi... hoopis nö avaliku seadmega tegu, kuid peab aku pealt nii pikalt kui vähegi võimalik elama, keskmistatud omatarbe loodan ca 100uA juurde saada, sooja sealt vist ei saa. VFD ja OLED kipuvad eelarvet lõhki ajama, kuigi mine tea... needsamad -40C LCD-d on Mouseris märksa sõbralikuma hinnaga, kuid ei ole nad just eriti atraktiivsed... 90ndad ütleks. Et asi selgem oleks, seade peab ka natuke põhjapool võrreldes Eestiga talve üle elama.
Vasta
#4
Kaalu ikkagi kütet. 1 vatt on ilmselt juba piisav. VFD võtab ilmselt rohkem voolu ka kui LCD+küte.
Vasta
#5
Aastaid tagasi sai põhjanaabrite kaitseväe jaoks kokku pandud märklaudade juhtimisseadmeid, mis pidid töötama sealsetes talvistes metsades. Indikaatoriplaadil oli 4 paarivatist takistit, kaks kummalgi pool LCD`d, mis siis tuli liimida EPO-ga näidiku serva külge. Lisaks veel lintkaabli pistik ja oligi kogu "näyttökortti" :-)
Vasta
#6
Kas LCD taustavalgustusest ei tuleks piisavalt sooja et asja külmumast hoida?
Vasta
#7
lcd töötab vaid siis kui nuppu vajutatakse, pidevaks tööks ei jätku akut. muul ajal peab kõik powerdown olema. kõige enam huvitab mind et mis siis ikkagi külmaga juhtub, et kas läheb lõplikult katki. ka säilitamise temperatuurid on LCD-del parimal juhul -30C, v.a. need viidatud isendid.
Vasta
#8
pean otsima digikaamera ja LCD kliimakappi panema, siis saaks töökorras lcd-st pildi eri temperatuuridel ette näidata Smile

Oleks täpselt selline aknaga -40 kuni +60 kapp kasutada.
Vasta
#9
Kusagil kaheksakümnendate keskpaigas toodi minu kätte pastakas, millel ka LCD-ga kell sees. Olevat lumehanges vedelenud ca 20-kraadise külmaga. Displei oli must ja jäigi selliseks. Teha polnud enam midagi.
Tänapäevased LCD-d kannatavad rohkem külma aga näit muutub külma käes uimaseks ja häguseks. Täpseid loomkatseid pole teinud, et mis -25...-30C juures juhtub.
Vasta
#10
Raivo, sa tead naguinii asju minust paremini aga OLED pidi paremini külma taluma ning omalt poolt lisan, et meie projektis kasutatav OLEDi heledus oli 16 astmeliselt timmitav softi poolelt. Loodetavasti annab sealt ka voolu võita. Kui ma pingutan, siis ehk suudan selle voolutarbe eri režiimidel ära mõõtagi. Kui kiire sul on? Ma ei tahaks enne pühapäeva teemaga tegeleda aga vajadusel teen rutem.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne