Sülearvuti ekraani kaabli parandamise võimalikkusest
#1
Tere!

Probleem nimelt selline, et sülearvuti lcd üks kaablitest on katki, mistõttu pildil umbes 3.5 cm laiune must triip. Lisasin ka pildi ekraani tagaküljest millel antud kaabel näha. Teie kui elektroonikaga kursis olevad inimesed, kas selliseid asju üldse parandatakse või kuulub kogu ekraan vahetusele? Võiksite välja pakkuda kasvõi midagi väga ekstreemset, sest tuju on ise asja nokitseda ja arvutist kahju pole. Rahul sellegagi, et vea oskasin üles leida Smile Äitäh!


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
   
Vasta
#2
Kunagi vääga ammu olen säärast kaablit lappinud aga tihedus oli märksa sõbralikum, tegu oli 20 Mb kõvaketta peade kaabliga.
Üldiselt kaableid ei parandata ja vahetatakse kogu ekraan (kui kaabel tema küljes nii, et ei saa lahti võtta). Aga kuna kaotada pole midagi, võib proovida isolatsiooni maha kraapida ja peenika kuid mitmekiulisest juhtmest peale joota.
Kas äkki on viga hoopis kaablile joodetud pistikus - jooted lahti? Vaata luubi all hoolega!
Vasta
#3
Küsiks veel sellist asja, et kuidas see display maatriksi lintkaabel sealt trükkplaadi küljest üldse lahti sai tulla? Tavaliselt juhtub see siis, kui ollakse hooletud ja minnakse suure tuhinaga katoodlampi välja vahetama ja siis tekkib kangutamisega kaablirebend...
Enamasti kasutatakse elektritjuhtiva liimi liidest, väga vanadel displaydel olid isegi kasutusel lahti võetavad pistikühendused, tinaliidesid näeb väga harva. Radade samm ja vahe on väga väikesed, palja silmaga ilmselt hakkama ei saa, 2000x suuenduse ja valgustusega mikroskoop kuluks siin marjaks ära.
Võimatuks selle vea parandamist ei nimeta aga ilma korralike tööriistadeta seda ei teosta kohe mitte kindlasti ja muidugi tulevad kasuks pikaajalised peenelektroonika valdkonna kogemused.
Vasta
#4
Tänud vastuste eest! Kuigi jah, omamata oskusi ja vahendeid asja parandamiseks, siis ladusin jupid tagasi kokku ja kasutan teda nii nagu ta on, õnneks tegu parema poole ribaga, jääb siis kell vaatamata Smile Vähemalt sain ise natukene targemaks jälle.
Kuidas ta katki läks jään vastuse võlgu, kuna sain arvuti juba katkises olekus. Tundub muidugi, et arvutit on varem lahti võetud. Esiteks oli ta seest väga puhas(või on tegu uskumatult tolmu ja sodi kindla konstruktsiooniga?) ja sees oli paar kruvi puudu. Korpus iseenesest korralik ja mingeid jälgi kukkumisest pole. Samuti jah, raske uskuda, et selline asi põrutusest tekiks.
Ekraani katkise koha pealt õrnald pressides ja liigutades saab selle riba igasugu värvimoodustusi näitama ja tavalises olekus jääb ta enamasti valgeks, vahel mustaks. Huvitav on aga see, et õiget taustapilti ei ole suutnud saavutada, ju ei satu kõik katkised otsad kunagi kohakuti Smile
Peaks otsima kas TTÜ-s pakutakse mingit praktilist kursust elektroonika huvilistele, enda eriala jääb paraku kaugele sellest.
Vasta
#5
On muidugi võimalik joota peale peenikesed juhtmed. Nt. wire-wrap juhe on mõnus. Tegemist on sellega üksjagu ja pole päris kindel, kas asja saab.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne