Lihtne klapivõimendi
#1
[Pilt: opamp9a.gif]
(pikemalt siin http://gilmore2.chem.northwestern.edu/pr...mp_prj.htm )
Plaanis selline asi mingi aeg huvi pärast kokku panna, kui kuskilt sobiva toitetrafo leian, kuid kuna mul antud vallas erilisi kogemusi pole, siis küsimus suurele ringile - mis te skeemist arvate, kuidas on (oletatav heli) kvaliteet ning milliseid probleeme võib esineda. Ehk oleks vaja mõned väiksed täiustused sisse viia?
Vasta
#2
Kui RS takisti väärtust tõsta (tühijooksu vool langeb) siis mis see endaga kaasa toob? Langeb ka väljundvõimsus mida on võimalik kätte saada ma oletan, aga kas veel midagi?
Ladusin asja käepärastest juppidest muidu makettplaadile kokku ning iseenesest töötab küll. Väljundis on aga nn taustasahin ning ossiga näitab, et väljundis on 3,5MHz sagedus (oskab keegi selle lahti seletada - miks ja millest ja kuidas sellest lahti saada).
Kas feti annaks ka bipolaariga asendada? Ise kipun arvama, et hästi ei saa, kuna bipolaari juhitakse vooluga, kuid opaka väljundvool on üsna kesine ning see ei jaksaks seda tüürida?
Vasta
#3
Sahin on tingitud võimendi võnkumisest kõrgel sagedusel nagu ka ise märkasid. Proovi muuta tagasiside kondekat. Samuti kontrolli toiteid ja seda, et nad oleksid silutud.
Bipolaari puhul oleks tegu ÜE lülituses astmega ja selle vooluvõimendus on hea. Pingevõimendus on tõesti veidi alla 1 (ca 0,9). Seega võiks sobida küll.
Mulle ei meeldi erit mõte, et kasutegur on väike - tühijooksu vool soojendab niisama ilma.
Vasta
#4
(28-03-2011, 03:24 PM)qwerty009 Kirjutas: Väljundis on aga nn taustasahin ning ossiga näitab, et väljundis on 3,5MHz sagedus (oskab keegi selle lahti seletada - miks ja millest ja kuidas sellest lahti saada).
3.5MHz sagedusel ületab tagasisideahelas faasinihe 90 kraadi ja negatiivsest tagasisidest saab positiivne tagasiside. Teed nii nagu felch õpetas.

Opvõimendi andmelehel on loodetavasti midagi öeldud kompensatsiooni kohta madalatel võimendusteguritel (<=5 vms.). Seda tasub uurida.

Üldiselt kiirele opakale transistori järgitoppimine lõpebki genereerimisega.

Õige oleks skeemile lisada 10V stabilitron väljatransistori paisu ja lätte vahele, kuigi kas sellest suurt vahet on.

Kui genereerimisest lahti saad, on heli ilmselt hea.
Vasta
#5
Mis selle 20pF kondeka asemele panna/proovida? Toiteks proovin huvi pärast akutoidet (+-16V RC mudeli lipo'dest) - sellest stabiilsemat ning häirevabamat asja pole vist võimalik saada.
Opakas on 49722 - keegi ehk oskab mõnda näpunäidet anda... ne5532 oleks ka kasutada, aga sellega oli sama lugu.
Fet mida proovisin oli vist see: http://www.onsemi.com/pub_link/Collatera...411N-D.PDF (peast täpselt ei mäleta), kuid parameetritelt erineb oluliselt irf510'st. Siinkohal aga tahakski küsida, et mis parameetrid sellise 'klass A' audio võimendi jaoks on tähtsad ning millised need olema peaksid.
Vasta
#6
(29-03-2011, 12:43 PM)qwerty009 Kirjutas: Mis selle 20pF kondeka asemele panna/proovida? ...

Proovi esmalt ilma kondeta. Siis kuni umbes 100 pF. Kivi DS-is on skeeminäide sarnase asja jaoks veidi rohkemate transsidega. Võiks olla parem. See praegune skeem on ...imelik.
NTB 6411 on mõeldud suure voolu lülitamiseks, mitte helisignaali võimendamiseks. IRF510 samuti. Tema peal võib ehitada impulssvõimendi (D-klass: http://www.aoc.nrao.edu/~pharden/hobby/_ClassDEF1.pdf ) aga ma eriti ei usu et tavalise lineaarse jaoks hea on. Võimalik, et sellest võnkumine tulebki.
Vasta
#7
See konde vähendab võimendust suurdel sagedustel. Väärtuse vähendamisel suureneb genereerimine. Pane sinna 1nF alustuseks. Kui siis ka genereerib vali mõni parem väljakas. Lisaks kui kasutad opaka toiteks sama toidet võid võimenduse ültse ära jätta ja võimendada mõnes eelastmes. Selleks ühenda opaka neg sisend kohe väljundisse jättes ära skeemil 1K, 5K ja 20pF.
Vasta
#8
Genereerimine on kindlasti süsteemiprobleem, mitte komponendiprobleem, parem väljakas viiks genereerimise sageduse lihtsalt kõrgemale.
Vasta
#9
Eile sai veidi katsetatud ning tulemused sellised:
irf510'ga ei mängi pmst üldse, muusika see kindlasti pole, mingi klippimine tuleb ainult.
Panin ka mingi bipolaari prooviks aga sellega oli tulemus ka hullem kui NTB6411 väljakaga, lisaks mingi 2V DC väljundis.
NTB6411 on 300-400mV väljundis olenevalt komponentide temperatuurist - ilmselgelt liiga palju muidugi. Gate takisti väärtuse suurendamine tunsdus, et vähendas alaliskomponenti väljundis.

Proovisin ka +-17V toidet akupakilt 49722 opakaga, kuid hakkas tugevalt ragisema ja klippima.
Vasta
#10
(31-03-2011, 06:15 PM)KaruTEC Kirjutas: Genereerimine on kindlasti süsteemiprobleem, mitte komponendiprobleem, parem väljakas viiks genereerimise sageduse lihtsalt kõrgemale.

Parem väljakas. Ei seletanud lahti.
Parem väljakas siis audio väljakas. Need lülitamiseks mõeldud on väga väikses pingevahemikus lineaarsed. Sellest tulenevalt ka läheb kergemini genereerima.
Seda saab ka natuke parandada lisades takisti drain otsa ja toite vahele.
Oli põhjust 1 hetk ehitada 400Vpp väljundiga signaaligene. Lülitamiseks mõeldud väljakad ei olnud head, genereerimine oli suurim probleem. 500V toitega audio väljakaid aga ei leidnud kuskilt.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne