Lihtne helivõimendi
#1
http://www.instructables.com/id/Make-a-S.../?ALLSTEPS
Mida arvate sellest skeemist? On see lihtsasti teostatav, sest olen alles algaja ja koolis on vaja mingi elektroonika projekt teha. Ning kui palju see maksma võib minna?
Vasta
#2
Lihtne on sellist skeemi koostada küll, kuid tulemus ei ole sellise teostuse korral eriti ilus ja korrektne. Antud lingil on makkettplaadiga priisatud mõttetult ja el. skeem laiaks venitatud, konkreetse raadiolülituse saab teostada vähemalt 5-10x väiksemale trükkplaadi tükile tavamõõdus detailidega, SMD komponentidega tuleks kogu lülitus max 2cm\2 suurune.
Hinna kohapealt, kui töö ise teostada, siis tuleks arvestada mõne € ´ga.
Kui tegemist tõesti nn. esimese sellelaadse projektiga, siis palju keerulisema ülesehitusega skeemi ei soovitaks alustuseks.
Vasta
#3
Oskab keegi öelda "LM 386 semiconductor"-i tööpõhimõtet? Hädasti oleks tarvis teada.
Vasta
#4
Soovitan mõnda Vellemani komplekti - küsi ELFAst või Oomist. Saab ka jootmist praktiseerida. See torgatavate juhtmete värk on paras jama, vähesegi kogemuse korral on jootmine kiirem kui juhtmete torkimine.
Vasta
#5
Tahaksin teada LM 386-e TÖÖPÕHIMÕTET. Oskab keegi aidata?
Vasta
#6
http://www.national.com/ds/LM/LM386.pdf
Vasta
#7
Kui praktilisemat tulemust ja odavat hinda sihtida, siis vast E-Bays müüdavatest komplektidest järgmine: http://www.ebay.co.uk/itm/Value-Choice-T...0689722028

Andmelehed on ka muidugi abiks asja olemuse mõistmisel.

Nii LM386 kui ka TDA2030A on tööpõhimõttelt audio võimsusvõimendina kasutamiseks optimeeritud operatsioonivõimendi. Operatsioonivõimendi tööpõhimõtte kohta on sobivat lugemist näiteks Wikipedias.
Vasta
#8
Aitäh vastuste eest. Oli palju abi.
Vasta
#9
Üks mure oleks veel. Nimelt oskab keegi selle skeemi http://www.instructables.com/id/Make-a-S...Amplifier/ elementide tööpõhimõtteid selgitada. Miks on vastavates kohtades kondensaator, miks takisti jne.Ja mis juhtub kui kondensaatori mahtuvus on väiksem/suurem jne.
Vasta
#10
(04-10-2011, 07:41 PM)-Motorcycle- Kirjutas: Üks mure oleks veel. Nimelt oskab keegi selle skeemi http://www.instructables.com/id/Make-a-S...Amplifier/ elementide tööpõhimõtteid selgitada. Miks on vastavates kohtades kondensaator, miks takisti jne.Ja mis juhtub kui kondensaatori mahtuvus on väiksem/suurem jne.

- Toites olev konde 100uF silub toidet ja ühtlasi vähendab toiteahela impedantsi. Võimsad võimendid saavad bassimütsu ajal toite sisuliselt ainult konde energia arvelt. Kui liiga väike, moonutatakse selline bassimüts. Lisaks võib võimendi ebastabiilseks muutuda. Suurendada võib alati, selle kivi puhul pole eriti mõtet - võimsus nagunii väike.
- väljundi konde 220uF. Eraldab alalispingega väljundit koormusest. Kivi väljundis on ka vaikuse korral pool toitepinget, seda ei saa valjukale lasta - mähis põleb maha. Mida suurem, seda paremini tulevad bassid läbi. Liiga suur jällegi ei sobi ja on kallis ka. Valitakse enamasti kivi tootja soovitatud nominaal.
- väljundi pote - mina ei kasutaks, mõttetu lisakoormus.
- väljundis 10 oomi + 47 nF konde. nn Snubberi ahel. Muu hulgas väldib võimendi genereerima hakkamist kõrgetel sagedustel. See poleks võib-olla isegi kuuldav aga kivi kuumeneb ja lõpuks põleb maha. Nominaalid on tüüpilised, enamasti valitakse tootja soovitatud väärtused.
- sisendi konde 10 nF. Eraldab jällegi kivi sisendotsal olevat alalispinget signaaliallikast. Ilma selleta võib kivi signaaliallika ühendamisel režiimist välja ajada. Suurem mahtuvus tagab parema heli esituse aga liiga palju pole jällegi mõtet. Järgitakse tootja soovitusi.


Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne