Akai GX-75 kassettdeki renoveerimine
#11
Mis multimeetriga mõõtsid, see oli ikka "kõrg"-sageduslik (st. ei ole elektrikute 50 Hz riist)?
Vaata ka seda http://www.elfafoorum.ee/threads/73748-R...uvastamine
Mulle olid kasseti juures mõned asjad ikka üllatuseks, eriti see tohutu IM moonutus.
Vasta
#12
(25-01-2016, 01:41 PM)moi Kirjutas: Mis multimeetriga mõõtsid, see oli ikka "kõrg"-sageduslik (st. ei ole elektrikute 50 Hz riist)?

Multimeetrist sai mul eelmisel nädalal villand ja vana ühekanaliline analoogostsilloskoop on natuke aegunud - möödunud nädalal sai 10 Mhz (kõige odavam) pikoskoop noitatud.
Signaaligeneraator peaks sellel ka ehk parema sweepi välja andma kui helikaardi väljundist saab.

Moonutuste ja muu peenema värgini jõuan alles siis kui nivood saab mõistuspäraseks keeratud.
Vasta
#13
(25-01-2016, 04:09 PM)madis64 Kirjutas: Signaaligeneraator peaks sellel ka ehk parema sweepi välja andma kui helikaardi väljundist saab.
Ei usu, vaevalt seal 16 bitine DA muundur sees on, ainus millega ta helikaardist paremad on, on sagedusriba.
Vasta
#14
(25-01-2016, 07:50 PM)moi Kirjutas: Ei usu, vaevalt seal 16 bitine DA muundur sees on, ainus millega ta helikaardist paremad on, on sagedusriba.

Eks peab talle loopback sweepi tegema ja seda helikaardist väljuva sweepiga võrdlema - küll "jooned näitavad".
Vasta
#15
Veetsin siis meeliülendava õhtu umbes kolme trimmerit näppides ja kolme-nelja kassetti dekki sisse pannes ja välja võttes.

Taasesituskanali EQ-d sai veel natuke kõrgete poolelt upitatud (liiga üles ei tahtnud keerata, siis langes alumine ots tunduvalt alla) - seekordsed "lõplikud" pildid ka siia laetud.

Mahamängitav (sõbralikul paremal dekil lindistatud) heli on esmamuljena kõrvaklappidest (ei hakanud lärmi tegema) üsna kuulatav.

Ülejäänud õhtu läks salvestuskanali nivoode ja eelmagneetimsvoolu seadete uurimisele. Kokkuvõtteks kipun uskuma neid internetiautoreid, kes soovitavad pilli ühe liinditüübi (ja margi) jaoks häälde keerata ja ülejäänud tüübid lindistamise mõistes ajutiselt unustada. Proovisin siis nii ja naa, kuid hästi reguleeritavat (lindistamisel Level ja Bias nuppudest) ühist seadet normaal-, kroom- ja metallkassettidele ei leidnud. Midagi nagu välja tuli, kuid lindistamiskatseid ja -mõõtmisi ei jõudnud teha.

Tervikpildi ettesaamiseks tuleb ilmselt teisi dekke (näppimata olekus) põhjalikumalt mõõta, selle deki keeran kroomkassettide jaoks nii paika kui mõistust jagub.

Huvitav, millised on "paremate" dekkide salvestus- ja taasesituskanalite tegelikd sageduskarakteristikud ?


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
       
Vasta
#16
(26-01-2016, 12:09 AM)madis64 Kirjutas: Huvitav, millised on "paremate" dekkide salvestus- ja taasesituskanalite tegelikd sageduskarakteristikud ?

Vaata minu üleeelmise postituse lingilt ühe üle kasseti tehtud ASK pilte.
Absoluutses mõistes ainult salvestuse või ainult taasesituse ASKsid vist pole väga võimalik leida kuna magnetlindilt otse ASKd kätte ei saa.
Vasta
#17
(26-01-2016, 10:19 AM)moi Kirjutas: Vaata minu üleeelmise postituse lingilt ühe üle kasseti tehtud ASK pilte.
Absoluutses mõistes ainult salvestuse või ainult taasesituse ASKsid vist pole väga võimalik leida kuna magnetlindilt otse ASKd kätte ei saa.

Vaatasin, natuke kirjuvõitu pildid minu jaoks.

Hakkan ilmselt täna õhtul oma pilli (taasesitusahelas on üldine EQ regulaator, salvestusahelas linditüübikohased) "piinama":

- taasesituskanal: võtan helipea otsad lahti, annan sweep-signaali opvõimendi sisendisse ja võtan graafiku LINE OUT-ist;
- salvestuskanal: sweep signaal LINE IN sisendisse, kolme eri linditüübi kohta võtan graafikud kanali viimase opvõimendi väljundist (sealt edasi läheb signaal kustusgeneraatori plaadi suunas);
- seade salvestusrežiimis - signaal LINE IN-i, graafikud LINE OUT-ist.

Nendest kolmest peaks olema võimalik lindi ASK välja arvutada - proovida ju võib.

Nivooks peaks martinj soovituse kohaselt vist -20dBV võtma.

Kui metoodika toimib, siis võib korrata sama komplekti mõõtmisi ka -4,5 dBV nivool (selle maki seadistustase indikaatori paikakeeramiseks).
Vasta
#18
Kui helipead oleks puhtalt resistiivsed koornused, siis nii isegi saaks nagu kirjeldasid aga pead ei ole seda ja mõjutavad ASKd. Eks iga salvestus- ja taasesitusvõimendi on mingil määral tehtud ka helipead arvestava ASKga, nii et päris peast lahus ASKsid võrrelda polegi väga mõtekas.
Netist leiab üle kasseti lastud ASKsid ( http://www.ant-audio.co.uk/Tape_Recordin...index.html ) aga sellisedi nagu sina kirjeldasid ei leidnud.
Vasta
#19
(26-01-2016, 06:09 PM)moi Kirjutas: Kui helipead oleks puhtalt resistiivsed koornused, siis nii isegi saaks nagu kirjeldasid aga pead ei ole seda ja mõjutavad ASKd. Eks iga salvestus- ja taasesitusvõimendi on mingil määral tehtud ka helipead arvestava ASKga, nii et päris peast lahus ASKsid võrrelda polegi väga mõtekas.

Huviste Targastele ;-) : kas pea oma mähisega ei moodusta koos sisendit maandava kondensaatoriga mette võnkeringi (signaaliallika), mille signaali suure sisendtakistusega opvõimendi lihtsalt üles korjab ja edasi toimetab?

Et asendan lihtsalt ühe signaaliallika teisega...
Vasta
#20
Proovisin eespoolmõeldud kujul taasesituskanalit mõõta - midagi mõstlikku välja ei tulnud (karakteristikud,mille kätte sain, olid väga imalikud ja tulemused kippusid olulisel määral ujuma).

Tundub, et selle kanali esimese võimendusastme normaalseks tööks on helipea olemasolu skeemis (oma takistuse ja induktiivsusega) vajalik.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne