Võimendi Uher UA-120 renoveerimine
#21
Kuna nende STK-hübriidide kärssamine on netis üsna tuntud lugu ning praegu saadavate moodulite kohta puudub (ilma neid avamata) kindlus, mida nad tegelikult sisaldavad, siis muudan kurssi.

Kuna see pill on minu jaoks peamiselt signaaliselektor-eelvõim-klapivõim (lõppvõime on ilma tematagi piisavalt valida), siis võtan STK-kivi (ajutiselt) üldse välja ja klapivõimuks panen oma LM4562+4xNE5532 astme. Vaatab, mis välja tuleb - lõppastme toiteosa jätan igaks juhuks alles, kui peaks tekkima soov algset fuktsionaalsust taastada.

Vahepeal viskasin aga otsad lisatud pre-out väljundile peale:

   

                     

Pole paha, ainult "source direct" jäi omal ajal releele üle viimata ja see tuleb nüüd ära teha.
Vasta
#22
"peasüüdlane" siis lahkamislaual:

   

Ma natuke kahtlen tema samaväärsuses algupäraste STK-dega ...
Vasta
#23
Päevatöö tehtud, päike loojunud ...

Võimendisse siis omatehtud klapivõim (LM4562 + 4xNE5532) sisse ehitatud:

   

ja üle mõõdetud:

                     

Kokku tulemused "pole paha" klassi.

"PRE OUT" THD on - ebaloogiliselt näivalt - kehvem ("karvasem") kui klapivõimuväljundi oma, kuid testikuulamisel päeval ilmnes, et volüümi üle kella 13 keerates ilmub klappidesse mingi sirin ja särin (võib olla tingitud sellest, et kasutamata sisendid on lühistamata), mis imelikul kombel fonosisendile ümber lülitudes (ja ka direct-moodis) kaob.

Klapiväljundit tuli mõõta nii kl 23-asendis, kus kuuldavat särinat ei olnud. PRE OUT jaoks tuli volüüm aga 15-ni upitada.

Eks ma kuulan teda natuke, kui kasutamisel häirima hakkab, tuleb teemaga edasi tegeleda.
Vasta
#24
See eiletuvastatud "sirin ja särin" volüümipote lõpupoolses piirkonnas ei andnud rahu ja täna tegelesin natuke sellega.

Üks osa särinast tuleb maandamata sisendist (kui klapid peas volüüm põhja keerata) ning sellega ei hakanud midagi ette võtma (särinasummutuskondesid tagasi peale jootma), kuna kasutuseolevad sisendid summutab kaabeldus ja kasutamata sisenditele saab lühistavad pistikud sisse torgata.

Teine osa särinast oli probleemsem - see ilmnes ikka kui ka selektorkivi jalgade juurest oli sisend maha joodetud. Aitas sisendpesade maaühenduse ümberkorraldamine - algses variandis jooksis ta mööda pikka ja kurvilist rada üle kogu plaadi ning sinna suubusid ka selektorkivide toite-maaühendused. Ühendasin pesade juures oleva maa-plaadi eraldi juhtmega suurelt plaadilt eelvõimendiplaadi suunas mineva pistikupesa maakontaktile ja suurem osa särinast kadus.

Järgi jäi ilmselt see osa mürast, mille tingivad kasutatud komponendid ja skeemilahendus (ei ole ju tegemist mingi kõrgtasemeseadmega).


Mõõtetulemused (PRE OUT) siis sellised:

               

, kusjuures natuke väiksemal võimendusel (-5,5dB nivool RMAA-s, volüümipote 14:00 asendis) on THD oluliselt parem kui -2,7dB nivool (RMAA järgi, volüümipote 14:30 asendis).
Vasta
#25
Viskasin siis kärsanud STK-moodulile "otsad peale" ja ühe kanali lõpuaste:

   

on plussist miinusesse lühises, mis lühises.

Kas võib kurja juur olla (lisaks x-kvaliteediga lõputranssidele) ka selles, et võimendi on projekteeritud 220-le voldile ja pingete ümberlüliti (240-le) tagapaneelil puudub?
Mooduli max toitepinge andmelehe järgi on 62V, soovituslik 43V

   

ja emitteritakistid lõputransside vahel puuduvad.
Tegelik toitepinge tühijooksul on ca 57 V...

Ka esimese mooduli kärsatasin läbi sisendeid (illma signaalita küll) suures volüümiasendis ümberklõpsides (lülitusklikid ei olnud mitte vaiksed) ...
Vasta
#26
Huvitav, kas "clipping indicator":

   

oleks selle "hävingu" ära hoidnud?

Tagantjärgi tarkus on see kõikse suurem tarkus ;-)
Vasta
#27
Vahepeal sai natuke "teravamaid" vinüüle kuulatud - Saga "Silent Knight" ja "Images at Twilight".

Mida enesekiituseks öelda - heli on mõnusalt lahtine, kuid täpne.

Tõe huvides tuleb siiski rõhutada (kolviga ülekäidud) Onkyo E-30 osa heliahelas.

Onkyo P-303 on teel, asi läheb mõne aja pärast veelgi huvitavamaks ...
Vasta
#28
Kuna STK-moodulite mahapõlemise selgitamata juurpõhjus ikkagi painas meelt, siis mõõtsin täna natuke pilli väljundpingeid.


.pdf   Uher UA-120 ja RMAA (signaalinivood) ver 00 2017-04-22.pdf (Suurus: 563.94 KB / Tõmbamised: 236)

Kuna moodul põles maha 7. ja 8. nupuasendi vahel RMAA-mõõtmistel, siis võib üsnagi oletada, et seal läks moodul klippima ja seda ta lihtsalt (ka ilma koormuseta) ei kannata.

Kui järgmine kord viitsin mooduli sisse joota, tuleb RMAA-mõõtmiste puhul seda klippimispiiri enne kontrollida, et mitte sinna "sisse sõita".
Klippimisindikaatori ehitamine nõuaks paneeli täiendava leedi jaoks ava puurimist.

Põhimõtteliselt saan (ilmselt järgmisel nädalal) klippimispiiri UA-80 peal uurida.
Vasta
#29
Mis kehvasti, see uuesti ja seitse korda järjesti ...

Seda oma klapivõimumoodulit nüüd sai paar nädalat kuulatud. Ega ta just halb välja ei kukkunud, kuid kui eile (muude katsetuste käigus) sai selle võimu asemele korraks UA-80 (ka STK-mooduliga, ainult väiksema võimsusega) ühendatud, siis läks heli oluliselt lahtisemaks.

Ega midagi, täna hommikul kolb soojaks ja kruvikeeraja näppu ning oma klapivõimumoodul UA-120 seest välja ning (vahepeal tellitud ja saabunud) STK-moodul sisse tagasi.

Paar testlugu ära kuulatud - läks ikkagi paremaks, jäägu praeguseks nii ...
Vasta
#30
Veel üks mõte tuli pähe - kui järgmine kord karbi avamiseks läheb, tuleb lisada relee, millega volüümipotejärgsest opvõimendist (seda UA-80-l muide ei ole) saab soovi korral (nuppu vajutades) mööda minna.

Et saaks jälle mõne liigse elemndi ahelast eraldada ...
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne