Toiteallikad ja pingeregulaatorid
#1
Internetitarkade sõnul algab helikvaliteet totepingest...

Kuna ees seisab Pioneer-võrgumängija audioväljundi ümberehitus koos toidete ümbertegemisega, mõtlesin siis teemat natuke uurida.
Sellesk siis eBayst paar erinevat LM317/337-l põhinevat pingeregulaatorit noitatud (kõik need imeregulaatorid, mida poolesaja-saja euro eest osta võib, jätan enda jaoks praegu kõrvale).

Esimeseks siis kõige lihtsam ja odavam kit-ist kokku jooetud regulaator (XG on plaadile kirjutatd):

   

, millel algne väljundpinge siis selline:

   

ja peale trimmeri asendamist 14-voldise zeneriga sellinne:

   

(graafikud on aknas vertikaalsuuunas nihutatud, et signaalid paremini eristatavad oleksid)

Endale tundub zeneri töötulemus sümpaatsem (müranivoo on küll 1kHz-st ülevalpool natuke kõrgem, kuid sealt allpool see eest madalam ning piigid ei ole ka nii kõrged)...
Vasta
#2
Järgmine etapp - lisame plusstoitele takisti juurde 100uF ja 100nF reservuaar- ja häiresummutuskonded:

               

Kui koormus oleks staatiline (s.t. reservuaarkondet ei oleks vaja), siis parem tulemus näib olevat ilma temata.
Vasta
#3
Hea küll, teeme nüüd seda asja vahelduseks ka "õigesti" s.t. lisame reservuaarkonde ette takisti. Tegelikult lisasin 1mH drosseli (Farnell 608609) ja kaks ferriitrõngast:

   

Tulemuste paranemine on silmaga näha:

         

Seda, kui palju drossel tavatakistist selles rakenduses parem on, ei viitsi ausalt öeldes uurima hakata ...
Vasta
#4
Paneme siis kõrvale sellise "active servo" pingeregulaatori:

         

Vaikeolekus on üldine müranivoo küll madalam (võrreldes eelneva regulaatoriga), kuid kui seda piiki 2..3 kHz kandis "ees ei oleks":

               

Viimasel graafikul on väljundis olnud 120uF Panasonic FC lüüt "punases kanalis" asendatud 1uF tantaalkondensaaoriga. Selle vahetusega nihus aga esimene suur piik 2 kHz pealt 3 kHz taha - peaks ehk ka teises kanalis selle lüüdi ära vahetama, et näha, mis toimuma hakkab ...
Vasta
#5
Proovi ka RC snubberit. LM3886 skeemidel tihti kasutatud toites.
R mõte on energeetiliselt hajutada müra, ideaalne C ei oma aktiivset komponenti.
Vasta
#6
RC-filtrid tarbijate (opvõimendite või võimendusastmete) juures on omaette teema (nagu ka kondepank pingeregulaatori ja tarbijate vahel).

Praegu üritan ma selgust saada, kumb plokk on võimalik väiksemale vaäljundpinge müranivoole tuunida (ehk kumba järgmises pillis kasutada).
Vasta
#7
Vahetasin siis "active servo" regulaatoril kõik lüüdid peale regulaatori-eelsete reservuaarkondede 10uF/35V tantaalkondede vastu välja ja kurbusega tuleb vist tunnistada, et olen jõudnud omakodukootud mõõtesüsteemi suutlikkuse piirini.
Ilma toiteplokki sisse lülitamata näitab pikoskoop selliseid tulemusi:

               

Tööolukorras on tulemused sellised ("punane kanal" on võetud peale LC-toitesilurit, "sinine kanal" on võetud regulaatorploki väljundist):

         

Zenereid ei hakanud hetkel sisse jootma, eelmise toiteploki pealt võib järeldada, et hullemaks nad asja ei tee, väljundpinge paksid täpsemalt ("lollikindlamalt") paigas hoidma
Vasta
#8
Toiteploki "loop gain" ja väljund-sageduskarakteristik tuleks üles võtta.
See eemaldaks natuke ussiõli ja esoteerikat.

Iseasi kui lihtne seda teha on, äkki Martin viskab ka paar vihjet.

Töötav võimendi koos takistusliku koormusega + sagedusgene oleks äkki lahendus
Ja impulsskoormus ja järelvõnked.

Mul kõhutunne ütleb et paljud "high end" ussinahast isolatsiooniga hõbedrosselite ja tuhastatud haldjajuuksekondensaatoritega toitekad on tegelikult jubeda väljundkarakteristikuga.
Vasta
#9
(25-02-2017, 11:48 AM)madis Kirjutas: Mul kõhutunne ütleb et paljud "high end" ussinahast isolatsiooniga hõbedrosselite ja tuhastatud haldjajuuksekondensaatoritega toitekad on tegelikult jubeda väljundkarakteristikuga.

See odav jupstükk nüüd haldjatega küll mingit puutumust ei oma ;-) , ruumi võtab sellest lihtsamast variandist ainult oluliselt rohkem. Tantaalid on juba 317/337 andmelehtedel jutuks nii et need just esoteerikaks ei peaks tõlgenduma.

Aga kuna ta mul juba olemas on, siis kuhugi tuleb ta sisse monteerida...

Kui keegi mingi standardse mõõtemetoodika kirja paneks, siis võiks ju mõõtmisi korrata.
Vasta
#10
Ma ei pidanudki konkreetset asja "ussinahaks", lihtsalt annan umbkaudseid soovitusi kuidas teaduslikumalt läheneda.

Off-topicuna - enamus "ultra high end" asju mida olen siin seal foorumites ja piltidel näinud on elektroonikaosas ROPPUDE möödalaskmistega - parasiitinduktiivsused, ground loobid, vale varjestus jne jne. 1000 taalane kondekas meetrise juhtme otsas genereerimas jne jne.

Aitas kunagi ühel audiofiilil natuke suunata arendust elektrotehnika reeglite järgi, kui ma ei eksi siis ta pärast kiitis et läks tõesti paremaks Smile
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne