Lõppvõimendite võrdlemine
#1
Jõudis siis kätte aeg mõõta üle kolm lõppvõimendit sama kõlari ja sama eelvõimendiga.

Lõppvõimenditeks siis Hitachi HMA-7500MKII, Onkyo M-505 ja Synthesis Flame (lampidel), kõlar keset tuba ja mikker meetri kaugusel kõlarist.

Et kas REW näitab mingit vahet nende vahel või mitte.

Tulemused siis sellised:

   

               

REW failid leiab siit:

https://personal.filesanywhere.com/FS/v....60767da89d                 

Eks peab neid natuke uurima ...
Vasta
#2
Mikriga läbi kõlarite võimendite võrdlemine on suht libe tee.
Võimust tulenevad erinevused on mõõtmistel väga lähedal kõlarite moonutustele, akustilistele ja mikri müradele ja sealt midagi välja lugeda on rohkem nagu ennustamine. Viimases REWi versioonis on THD mõõtmistel olemas ka joon "noise level" see peaks nii mõndagi ütlema.
Pane kõigi kolme THD mõõtmised ühele Overlays pildile, siis näed et M-505 ja HMA-7500 jooksevad väga sama moodi, Synthesisel on bassi ja viimaste kõrgete otsas natuke erinevusi.
Vasta
#3
(10-12-2017, 05:51 PM)moi Kirjutas: Mikriga läbi kõlarite võimendite võrdlemine on suht libe tee.

Tean, tean, kuid millegagi peab ju inimene mõnikord ka oma aega veetma ;-).

Tegelikult huvitas mind ka see, kas lampvõimu on millegi olemusliku poolest võimalik BJT ja FET väljundiga võimudest eristada.

Eks ma vaatan seda uut REW versiooni ja seda "noise level" joont...
Vasta
#4
Vaatasin üle seda nois leveli joont ei ole vanas versioonis tehtud mõõtmistel, kui need uuemas avada ja tema õigsus on natuke ebaselge, mul on ta näiteks mõõtmistel väga mõõdetud ASK sarnane.

Aga mõõda võimendi väljundpinget mingil koormustakistil (ka kõlar sobib, see isegi huvitavam oma keerulise takistuse sagedussõltuvusega), samu ASK ja THD mõõtmisi, peaks paremini näha olema erinevused.
Vasta
#5
(10-12-2017, 06:46 PM)moi Kirjutas: Aga mõõda võimendi väljundpinget mingil koormustakistil (ka kõlar sobib, see isegi huvitavam oma keerulise takistuse sagedussõltuvusega), samu ASK ja THD mõõtmisi...

Et näppaks signaali kõlariklemmidelt ja söödaks selle läbi pote (kui vaja nivood alandada) helikaardi sisendisse?

Ja võtaks REW-ga (või RMAA-ga?) tulemuse üles?
Vasta
#6
Just, REWiga saad rohkem infot kätte sealt.
Vasta
#7
Huvitav, kuidas võiks mõjuda helikvaliteedile Onkyo M-505 lõputransistoride jõudevoolu suurendamine (näiteks 1,5...2 kordseks võrreldes tehasesoovitusega)?

Kui Hitachi (fet-astmega) käib tehaseseades 150mA-ga, siis Onkyo oluliselt väiksema vooluga.

Netis muidugi soovitusi sellelaadseks ettevõtmiseks seinast seina - alates "100mA per transistor on miinimum" kuni "ära parem näpi".
Vasta
#8
Ma kaldun ka sinna "ära parem näpi" poole. Küll Onkyo mehed teadsid miks just selle voolu valisid. Ja kui ka mingeid muutusi tekib, siis on need nii väiksed, et pole kuulda ja ei tasu vaeva punnitamist.
Ise kunagi katsetasin ühe täis FET võimuga ja seal sai jõudevool nii suureks aetud, et radikas oli tühijooksus 45-50 kraadi, vool oli mingi 200mA, toide oli 45V mäletamist mööda. Kuulates ja võrreldes ei julge ma küll väita, et midagi kindlalt paremaks muutus. Kõrgematel sagedustel mõõtmiste järgi moonutused langesid aga tekkisid võimu stabiilsuse probleemid, ehk nn. dünaamiline genereerimine. Protsessi käigus õnnestus ka 2 paari lõppe maha põletada, mitte küll liiga suurest jõudevoolust aga käsi vääratas korra ja tuligi magic smoke välja. Lõpuks jäid ikka sisuliselt tehase voolule tööle ja nüüd seisab lihtsalt jõude kuna müradest ei saanudki lahti.
Vasta
#9
(12-12-2017, 11:45 AM)madis64 Kirjutas: Kui Hitachi (fet-astmega) käib tehaseseades 150mA-ga, siis Onkyo oluliselt väiksema vooluga.
Siin pikem lugemine  quiescent/idle current teemal:
http://www.tnt-audio.com/clinica/bias_e.html
Ise olen jaapanlastel, kus bipolaarid tagaotsas, keeranud 10-20% jõudevoolu suuremaks. Tavaliselt 10% tõstab radiaatori temperatuuri tühikäigul ca 3 kraadi ja max võimsusel ca 6 kraadi.
Vasta
#10
Selle TNT-artikli kohta on ka nii arvatud:

http://www.diyaudio.com/forums/solid-sta...05919.html

"That tnt-audio article is responsible for more dead amplifiers than I care to count."

Ise olen enda võimenditel ka nii ca 20% juurde keeranud, kuid rohkemaks nagu põhjust ei ole enda jaoks leidnud.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne