Akai GX-75 kassettdeki renoveerimine
#1
Eelmisel aastal ilmus riiulile Akai GX-75 kolmepealine kahetoonvõlliline kasettdekk.

Müüja sõnutsi olevat korras - nojah, režiimi-ratast ringi ajav mootor müriseb, kalibreerimisel indikaator käitub suhteliselt suvaliselt (kord näib kõik reguleeruvat korralikult, kord vääna nuppe kuidas tahad, indikaatorinäitu ikka paika ei saa, indikaatoripaneelil mõned elemendid vilguvad kaootiliselt ...) eks ilu on vaataja silmades ja optimism on arengut ning äri edasiviiv jõud.

Jõulude ajal sai ta siis vaikselt lauale tõstetud. Kuna viimati sai (vene) kassetikat näpitud 70-te lõpul, siis lähenemine oli "ettevaatlik". Mida sügavamale kaevusin, seda paremaks enesetunne muutus - see aparaat ongi lahtivõtmiseks mõeldud (sees on piisavalt ruumi, plaadid saab lihtsalt tööasendist välja tõsta jne).

Mida olulist siis tehtud sai:

- rihmad vahetatud (Thakkeri omad sisse, "lühike rihm" võiks natuke lühem olla), toonvõllid määritud (Molykote 33 Light määrdega);

- mehaanika liikuvad osad külgedelt ja eestpoolt vanast tahkunud "tavotist" puhastatud, Molykote-iga määritud (kaas käib seejärel kiirelt ja pehmelt, midagi ei "veni nagu tatt");


- nuki-ratta mootori tagumine "ots" (plastist harjahoidik koos laagripukiga) asendatud Oomipoest ostetud 2-eurose mootori omaga (müra põhjus oli selles, et mitte võll ei käinud ringi pronkspuksis, vaid pronkspuksi ei hoidnud plastist "nagad" enam oma pesas korrektselt kinni ja rootor käis seetõttu episoodiliselt vastu staatorit (ühes suunas pööreldes oli müra suurem kui teises suunas);

- eelmagneetimisvoolu ja peamootori kiirusregulaatori trimmerid vahetatud mitmepöördelistega (et reguleerimine lihtsam oleks);

- leitud ka (oletatatavasti, praegu jookseb neljas testikassett ja "nivoopulgad" on staatilised nagu harjavars) kalibreerimise ebastabiilsuse juurpõhjus - signaal läheb läbi ka esipaneelil olevatest "p2k tüüpi" lülititest ja nende kontaktitakistus oli kohati paarkümmend oomi. Sai siis lülitiplokk välja joodetud, kontaktid kustukummiga hõbevalgeks nühitud (olid kohati üsna musta värvi - oksüdeerunud) ja tester näitab allaoomiseid väärtuseid.
Huvitav nüanss on see, et signaaliahelas on kasutatud ka 2 Omroni releed, kuid tegelikult oleks veel kaks juurde vaja olnud ja seda probleemi poleks tekkinud.

- kui juba näpud soojaks oli aetud, sai ka kõik lüüdid vahetatud ja osa neist kilekondedega asendatud - ehk siis käivitub ka tosina aasta pärast.

Mõned pildid:

https://personal.filesanywhere.com/fs/v....6571baa867

Lõplik häälestamine seisab veel ees (pole seda ka varem teinud, kuid service manuali lugedes ei tohiks - mõistust ja lihtloogikat kasutades - just kosmoselennuga tegemist olla).


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
   
Vasta
#2
Tänase päeva jooksul 7 kassetti kalibreerimisrežiimil järjest läbi lastud, pill töötab ikka - ilmselt ma siis midagi oma remondiga katki ei teinud.

Ehk jõuab homme traktide häälestamiseni.
Vasta
#3
Täna tehtud:

- tuli veel kord esipaneel maha kruvida, poolialuste kerimisteed isopropanooliga üle käia (kerimine libiseb külmast peast aeg ajalt läbi, kuid tõenäolisem põhjus on vaheratta kummi kõvenemine) ja poolialuste võllidele ka (otsapilust, kui stoprid maha võetud) uut määret anda.

- ka võimendiplaat tuli veel kord välja võtta, kuna ühe esipaneelipote keeramisel kostis sellist metalset raginat nagu oleks sellel  lamellid sees tagurpidi. Jootsin pote välja ja võtsin osaliselt lahti - lamellid olid õnneks korras ja ragina allikas paistis olevat eesmise takistuskeha taga selles kohas, mis fikseerib võlli keskasendit. Ei hakanud sinnani lammutama - natuke vedelat silikoonõli mõlemast otsast võllile, mõned korrad pöörata ja natuke läks paremaks. Selleks korraks jääb nii.

- lindikiirus sai (nii jästi kui parasjagu võimalik) õigeks keeratud - abiks Zeitnitz scope ja kvartsstabiliseeritud dekil salvestatud 1kHz ja 3kHz signaalidega kassetid. Mitmepöördelise trimmeriga on lausa lust üksikuid hertse püüda.

Esipaneeli ja ülemise kaane sai külge tagasi kruvida, audiotrakti ja indikaatorinivoode paikakeeramine jääb ilmselt homseks.
Vasta
#4
Hea küll, üritan nüüd siia samm-sammult helitrakti seadistamise kirja panna - eks näe, kui kaugele jõuab (aluseks http://www.hifiengine.com -is leiduv mkII service manual).

Samm 01: Indikaatorinivoode seadistamine 0VU tasemel

Juhtnuppude seaded:
-       MONITOR =>                          SOURCE
-       RECORDING LEVEL =>           MAX

Sisendsignaal:
generaatorist (või tarkvaraliselt arvuti helikaardi kaudu, ise kasutasin Zetinitz scope-i) 400 hz LINE IN sisenditesse (parem on sööta üht signaali paralleelselt mõlemasse sisendisse) sellise nivooga, et LINE OUT väljundis on multimeetriga mõõdetav nivoo -4,5dB (0,596 V rms http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm andmetel).

Seadistatavad trimmerid (potentsiomeetrid):
GX-75              VR202 / VR202b
GX-75 mkII       VR651 / VR651b

Eesmärk: seadistada mõlemad indikaatorid nii, et Dolby-ikooni kohal olev segment helendaks pidevalt/püsivalt (ei vilguks).

Märkused:
Parem oleks, kui mõlemad segmendid hakkaksid „vilkuma“ üheaegselt s.t. signaalitaset tuleb kergelt ühes ja teises suunas muuta ning vaadata, millise kanali segment teisest varem vilkuma hakkab.
Kasulik on enne LINE IN sisendit omada nupust keeratavat nivooregulaatorit (on mugavam kui hiirega arvutist mikseri kaudu signaalitaset muuta).

Tundub, et see sai lihtsalt tehtud ...


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
       
Vasta
#5
Samm 02: Indikaatorinivoode seadistamine -40dB tasemel

Juhtnuppude seaded:
- MONITOR =>                SOURCE
- RECORDING LEVEL => MAX

Sisendsignaal:    400 hz LINE IN sisenditesse sellise nivooga, et LINE OUT väljundis on multimeetriga mõõdetav nivoo -37,5dB (0,0133 V rms http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm andmetel).

Eesmärk: seadistada mõlema kanali indikaatorid nii, et -40dB segment helendaks pidevalt/püsivalt (ei vilguks).

Seadistatavad trimmerid (potentsiomeetrid):

GX-75          VR203
GX-75 mkII  VR653

Sellega sain ka lihtsalt hakkama.


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
       
Vasta
#6
Samm 03: Taasesitustrakti nivoode reguleerimine.

Juhend läks natuke pikaks, et seda postitusena kirja panna, liidan ta siis pdf-failin siia postitusse.

Võimalik, et peale ASK ülesvõtmist tuleb reguleerimist korrata (PB EQ-st kõigepealt graafikud soovitud kujule, seejärel dolby-kivisse sisenevad nivood paika)...

Edit 2016.02.04: juhendifaili versioon vahetatud (uus: Ver 02) , juhendi lõppu on lisatud ülesmõõdetud sageduskarakteristikud.


Manustatud failid
.pdf   Akai GX-75 helitrakti seadistamine - Samm 03 ver 02 2016-02-04.pdf (Suurus: 304.8 KB / Tõmbamised: 300)
Vasta
#7
Sai nüüd mahamängimise ülesvõtmist proovitud ...


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
       
Vasta
#8
Mängisin eile õhtul ka salvestustrakti seadetega - asi nagu natuke sujus (normal ja CrO2 lindiga) kuni metal-lindini jõudsin.

Mis aga selgeks sai - võimendiplaadil olevad seadetrimmerid on nii "hüplikud", et nendega on väga raske askeldada (kui näiteks väljundis voltide teist komakohta ühtlustada üritad). Eks tuleb veel kord plaat välja võtta ja need mitmepöördelistega asendada.

Kuni need tellitud saab, on hea ülejäänud dekid "puutumata olekus" üle mõõta (vähemalt taasesituse poole pealt) - saab suurema pildi ette nii pillidest kui ka testimisel kasutatavatest kassettidest.
Vasta
#9
Sai siis (nagu pildil näha) täna veel kord võimendiplaat välja tõstetud ja trimmerid mitmepöördeliste vastu vahetatud.

Samas tekkis küsimus, et mida need indikaatorid (erinevatel sagedustel) ka näitavad - lauale sai tõstetud "näppimata" Kenwood KX-7030 ja selle vasaku kanali väljundi vastavus indikatsioonile üles kirjutatud (tabel ka manuses).

Ehk homme jõuab Akaiga "teisele ringile"...


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
   

.xlsx   KX-7030 01 Indikaatori alghäälestus.xlsx (Suurus: 16.68 KB / Tõmbamised: 212)
Vasta
#10
Kohendasin natuke mõõtevahendeid ja alustasin deki häälestamisega otsast peale.

Indikaatorite nivood uuesti paika ja seejärel kanalite PB EQ-d (taasesitusrežiimi sageduskarakteristikud, pildid lisatud) ning taasesitusahela nivood.

Järgmiseks siis salvestusnivood ja eelmagneetimisvoolud...

Edit: tuli veel selline mõte pähe, et kuna see EQ trimmer upitab kühmu kuskil 7...8 kHz kandis (peaasjalikult), siis ehk on mõtet tagasisidekondekat vähendada...

Edit2: või siis on parem tagasiside trimmerist puiselt minimaalseks keerata - pilt (lisatud) paistab nagu parim olevat (ainult 2...3 kHz kohal on kühm)...


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
           
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne