Ekvalaiserid: "shelving" vs "peaking"
#31
(01-05-2017, 04:42 PM)madis64 Kirjutas: seadsin ta 5-ribalise ekvalaiseri neutraali ...

Alguses ei tahtnud ASK-d vaadates oma silmi uskuda - alumine ots +7dB, ülemine +5dB tõstetud. Peaks aga suhteliselt sirge olema...

Päev hiljem lõi tuluke põlema - sellel võimendil oli mul loudness-ahel eemaldamata (õpipoisiaeg, ei tulnud selle peale).
Natuke lõikuritega nakitsemist ja enne-pärast tulemus siis selline:

Aga kuidas vaikselt kuulates nüüd bass ja kõrged kõlavad?  Mõnikord mulle tundub, et selle sirge karakteristiku tekitamine on juuksekarva lõhkiajamine - tavakõlaril bassiots tavaliselt kukub mitmeid detsibelle ja inimese kõrvkuulmine ülaotsas kukub samuti mitmeid detsibelle. Ja siis me naudime seda basside puudumist ja kõrgete olematust.
Vasta
#32
Ega ma tegelikult klappidest muusikat sirge karaga direct-is ei kuula - mul kuulmine ilmselt pihta saanud ja samas meeldib "lahtine" heli.

Nii et kõrgeid ja alumist otsa ubin ülespoole nagunii.

Lampvõim on seni olnud kõigi allikate taga ilma tämbriregulaatoriteta, kuna mul lihtsalt ei olnud sellist (eel) võimendit, mis klappe hästi toidaks ja samas ka pre-out-i omaks.
Nüüd sain oma UA-120 vähemalt niikaugele, et soovi korral saan teda (vajadusel koos E-30-ga) lampvõimu ees kasutada - vaatab, suvel on sellist aega rohkem, kus pereliikmed õues on.
Eile kuulasin õhtul Peter Gabrieli New Blood-i (vinüülilt loomulikult) - päris meeldiv oli instrumentide mängu kuulda.

Mis aga CA-sse puutub, siis see on veel laual laiali ja ekva  ümbertegemisel - ka alumise riba regulaatori tahan shelvinguks teha ja siis mõtlen veel, et kui ka "vahepealsed" shelvingusse ajada, millised karakteristikud siis välja nägema hakkaksid (need "standardkühmud" tunduvad ebaloomulikena). Lülitid on ka veel puhastamata, õpipoisi värk...

Samas on mul alati võimalik alumist ja ülemist otsa tõsta tämbriregulaatorist ilma et loudness mind sundviskesse paneks.
Vasta
#33
C-40 alumise riba (63Hz) regulaatori shelvinguks muutmine (graafikul parem kanal):

   

on lihtne - tinaplönniga tuleb lihtsalt C217 lühistada:

   
Vasta
#34
Mõni hetk hiljem:

- 63Hz shelving riba MAX asendis;
- 250Hz riba max asendis, üks kanal stock ja teine shelving:

   

Mulle hakkab see regulaator juba meeldima ...
Vasta
#35
Igaks juhuks lisan ka kohe, et kuna sidestuskondensaatori sildamine avab regulaatorpote liuguri alalispingele, siis reguleerimisel  on kuulda müra/krabinaid.

Teen kõigepealt ribade karakteristikud "korda" ja siis vaatan, kas midagi annab selle probleemiga teha.
Vasta
#36
(03-05-2017, 10:18 PM)madis64 Kirjutas: Mõni hetk hiljem:

- 63Hz shelving riba MAX asendis;
- 250Hz riba max asendis, üks kanal stock ja teine shelving:



Mulle hakkab see regulaator juba meeldima ...

No tule taevas appi - sellist joont tekitavad kaasaskantavad boomboxid. Pakun, et kõlarid hakkavad sellise joone puhul kõmisema.
Vasta
#37
(04-05-2017, 08:36 PM)martk Kirjutas: No tule taevas appi - sellist joont tekitavad kaasaskantavad boomboxid. Pakun, et kõlarid hakkavad sellise joone puhul kõmisema.

Asja peab ikka mõistusega võtma - piirasendi ja neutraali vahele jääb hulk teisi asendikombinatsioone ka ;-)

Mida ma (oletatavasti) meeldivaks pean on ekvalaiseri teravate ribakühmude puudumine ASK-s - ei suuda seda tüüpilist "jõnksuvat mäeahelikku" meenutavat karakteristikut, mis ribade tõstmisel tavaliselt tekib, kuidagi loomulikuks pidada.
Helitehnik ka ei ole, et viitsiks 32 ribalise ekva soetada ja seal nuppudega mängida.
Vasta
#38
(04-05-2017, 10:37 PM)madis64 Kirjutas: Helitehnik ka ei ole, et viitsiks 32 ribalise ekva soetada ja seal nuppudega mängida.

Mul oli võimalus laenata 33 ribalist, et kõlareid ja ruumi testida. Sealt järelduski minu jaoks, et mul kõlarid kõike, mis ülalpool 80 hertsi kõminana väljendasid.
Tegu oli sellise ekvalaiseriga:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/ori...174bc6.jpg
Seepeale soetasin vaid selliseid integreeitud ja eelvõimendeid, kus tämbritõus algab alt 75 hertsist 20 hertsi suunas ja ülaltpoolt algab tõus 8 kilohertsist 25 kilohertsi suunas st st tõus järsem, kui tava tämbrinuppude. Ootan huviga, kui sa omal hakkad ülaotsa rihtima ja häält ning emotsiooni kirjeldama Smile
Vasta
#39
(04-05-2017, 11:02 PM)martk Kirjutas: Seepeale soetasin vaid selliseid integreeitud ja eelvõimendeid, kus tämbritõus algab alt 75 hertsist 20 hertsi suunas ja ülaltpoolt algab tõus 8 kilohertsist 25 kilohertsi suunas st st tõus järsem, kui tava tämbrinuppude. Ootan huviga, kui sa omal hakkad ülaotsa rihtima ja häält ning emotsiooni kirjeldama Smile

Enne järgneva kirjamist tuleb veel kord tõdeda, et mu kuulmine ei ole teps mitte sirge (NIHL 4kHz kohal) ja ilmselt ka "maitse rikutud" (ei salli "umbset heli").

Kõlariheli on seni tulnud (ajaloolistel põhjustel) otse signaaliallikatest - ilma mingi tämbrikorrektsioonita - ning (kui kõlarid on end "soojaks mänginud") üsnagi meeldivalt. Kuid see ei tähenda, et ma mingit korrektsiooni rakendada ei plaani - UMIK-1 on ostetud ja ehk suvel jõuan kuulamiskohas (diivanil) heli mõõtmiseni ja tämbriregulaatoritega mängimiseni.

Nii et kogu see tämbrireguleerimine toimub hetkel klappidest kuulamise kontekstis (600-oomised AKG K240).
Madalaid tõstan ikka natuke laiemalt kui 75-st allapoole.
Kõrgete osas kirjutasin Marantz PM-63 teemas, et heli tundus elutu. Karakteristikut üles võttes selgus, et kõrgete tõus algas alles kolmest kilohertsist. Lisasin kaks kondet ja kõrgete tõus hakkas ca 900-st hertsist ning helisse tuli "elu tagasi".

Saan selle CA kuidagi kokku, annan teada - see mu õppeprojekt klappidega kuulamiseks, lahtimängitud väiksemaid kõlareid mul talle nagunii sappa panna ei ole. Loomulikult võin talle ka pre-out väljundi lisada ning kunagi lõppvõimu (lampvõim, BASF-transsvõim, Hitachi FET-võim või teel olev Onkyo P-505) lasta.
Huvitavad ajad saavad ees olema.
Vasta
#40
Käib siin jutt siia ja sinna aga parem korra kuulda kui x korda kirjeldada.
Tule mu süsteemi kuulama, üritan toa ära koristada, võta PS kaudu ühendust kui huvi on.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne