Toaheli mõõtmine
#11
(08-06-2017, 04:14 PM)moi Kirjutas: Synthesis 100dB joon on kuidagi liiga ebaloogiline, võim võis kuskil klippima minna või hakkas signaali kasvukiirus vastu tulema ülemises otsas või mõlemad koos. Vaata selle mõõtmise THD joont (Distortion), kas on kõvasti erinev teistest.

On küll vahe sees - 90 ja 95 dB graafikud on (kuvatud on SPL, THD ja 2. harmooniline) on sarnased:

         

, 100dB juures on kogu THD juba 2. harmooniline:

   

Läks liiga valjuks, piir on ees?
Vasta
#12
Kõige olulisema ülemise otsa antud juhul ja muud harmoonilised oled kahjuks välja jätnud.
Oleks liiga valjuks läinud oleks kogu THD ainult 3 harmooniline, 100 dB joonel on ta aga 2 harmooniline. Kuskil mingi muu jama.
Näita kõiki harmoonilisi ja kogu sagedusribas.
Veel parem, pane mõõtmiste fail kuhugi ülesse, siis saab ise kõike vaadata.
Vasta
#13
Jah, ma ei jaganud ära, et Distortion-aknas on vaja suumi muuta.

Pildid uuesti:

         

ja

   

Failid on saadaval lingilt:

https://personal.filesanywhere.com/fs/v....6270bba968
Vasta
#14
Väga imelik, THD järgi tundub, et probleem pole mitte 100dB mõõtmisega vaid just 90 ja 95 dB on probleemsed. Uurin faili hiljem täpsemalt.
Vasta
#15
Kordasin eilseid Synthesise mõõtmisi ja lisasin Onkyo M-505 tulemused (volüüminuppu keeran P-303-st):

   

Näib, et probleem ei ole võimendis, vaid "kuskil mujal".

Tulemustefailid on ka üles laetud.

Järgmiseks vahetan kõlarikaablit.
Vasta
#16
Selle esimese mõõtmise uurimine näitab ikka, et 90 ja 95 on midagi väga valesti. Äkki mingi kaabli ühendus mängis dioodi või mingi sarnane ühenduse probleem oli kuskil?
Vasta
#17
See "midagi valesti" võib olla ka mikrofoni suunamises - mul oli ta suunatud paremale kõlarile, kuid heli lasin mõlemast.

Võtsin nüüd vasema kõlari heli maha ja pilt läks nagu paremaks:

   

?

Niipalju on vist selge, et kõlarikaablites probleem ei ole (pildil on nii põhi- kui testikablite graafikud üsna ühesugused).
Vasta
#18
Uues mõõtmises on THD normaalne ja mingit suurt vahet Onkyo ja Synthesise vahel pole näha.
Paistab aga silma impulsskarakteristikus topelt piik, teine on esimesest umbes 21 cm hilisem, see on vist vasaku kõlari kõrval oleva kapi peegeldus?
Esimese mõõtmise 90 ja 95 joonte puhul on topelt piik palju väiksem ja kaugus üle 32 cm, 100dB joone puhul aga ikka see 21 cm. See topeltpiik segab oluliselt kõlari otseheli välja võlumist andmetest.
Et korrektsemalt ainult kõlari heli toas mõõta oleks vaja kõlar panna keset tuba nii, et kõrgete valjukas oleks võimalikult kaugel kõigist peegeldavatest pindadest ja sama kaugel nii laest kui põrandast, panna siis mikker 1-1,5 m kaugusele kõrgete valjukast ja mõõta. Ehk idee on saada mikkri juures võimalikult pikk vahe kõlari otse helile ja esimesele peegeldusele kust see ka ei tuleks.
Vasta
#19
Et mikrofoni suunamise ja kanalite valikuga seotu rajalt maha võtta, mõõtsin kanaleid koos ja eraldi, samuti koosmängivaid kanaleid "keskelesuunatud" ja ühte kõlarisse suunatud mikrofoniga:

   

Näha on, et vasaku kõlari juurdetulek toob bassi jurde, mis valjuka paigutust ruumis arvestades on üsna loomulik (parema bassikas kõmistab vastu raadiokapi seina).

Tundub, et mõõtmisel kanalite valikus ei ole probleemi põhjus mitte.
Vasta
#20
Nüüd on nagu asi paigas ja mõistlik, need kaks esimest 90 ja 95 mõõtmist on anomaaliaga. Ma ei mõelnud mitte kaableid, eriti kõlari omi vaid kehva ühendust, mis vahest just RCA -de puhul võib tekkida pesa ja pistiku vahel, seal on voolud ja pinged madalad, kõlari kaablite ja ühendustega seda nii lihtsalt ei juhtu.
Üldiselt tasub ruumis mõõta ühte kanalit, saab selgema ja õigema info.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne