Elektroonikafoorum.com

Täisversioon: Võimendi Yamaha A-700 renoveerimine
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Natuke raske uskuda, et sa välja jootes selle/need vead üles leiad.
Vaja oleks konkreetses töörežiimis neid juppe mõõta. Probleem ei ole staatilistes parameetrites vaid dünaamilistes parameetrites. Mõni jupp (või mitu juppi nagu üldiselt on, kui viga raske leida) on oma parameetritega ujunud vähe sellisesse kohta, mis genereerima ajab võimu aga üldiselt tundub ta korras olevat. Põhilised kahtlusalused on igasugused mahtuvused, ka transide sisesed ja transide võimendused ning nende väljundtakistused, neid sisuliselt ei saa mõõta kui jupp on välja joodetud. 

Tee üks mõõtmine täielikult tagasisidestama võimu ASK kohta koos faasiga sageduseni, kus võimendus üheni langeb, mis sa sealt näed?
Ma arvan, et ma siiski vahetan signaalitee ümbruses dioodi ja zenerid ära ning vaatan, kas see muudab midagi.

Kõik need pildid paistavad ikka nii, et mingi väljundi triivides mingi alalispingeni jõudes avab mingi ahela ja lööb väljundi toitesse.
Nii sisselülitamisel kui väljalülitamisel.


Kuidas sa seda tagasisidestamata võimendi mõõtmist mõtleda - et tagsisideahelad (väljund + servo) ühendada TR105 baasilt lahti nii et ta ainult paarisaja oomiga maasse ühendatuks jääb?
Ja mida ma sellest mõõtmisest nägema peaksin?

Iseasi veel ka see, et viga paistab külma võimendi puhul suurem olema...
Mõõtmise idee oleks selles, et näha kui suur võimu tagasiside stabiilsuse varu on.
Kui külmalt on genereerimine kergem tulema, siis võiks oletuslikult arvate, et viga ei ole transistorites, nende võimendus üldiselt suureneb temperatuuriga ja suurem võimendus peaks tähendama lihtsamini genereerima minekut.
Tegelikult tekkis idee, kas sa oled seal mõlemas kanalis transistoreid vahetanud? Kas ei ole võimalik, et selle võimu stabiilsuse varu ongi nii väike, et seda peab igal konkreetsel juhul sõltuvalt sattunud transistoritest mõne kondeka suuruse valikuga seadistama?
Või on see tobe idee ja keegi nii masstootmises asju ei aja ja stabiilsusvaru jäetakse nii suure, et ei tekkiks probleemi juppide normaalsest parameetrite hajumisest?
Võngub (või oleks õigem öelda, et pulseerib?) see kanal, milles on originaaljupid (v.a. ketaskeraamikud).

Netifoorumites on küll tulnud ette lõimesid, kus on mingi võimendimudel tituleeritud selliseks, mis oma stabiilsuse teatud aja jooksul kaotab.
See konkreetne mudel pole selles kontekstis ette jäänud, kuid samas on teistes võimendites stabiilsust suurendavaid "turvaelemente" oluliselt rohkem.

ASK ja faasimõõtmisi potentsiaalselt ebastabiilse pilliga ei soovi nagu teha - alles ta põletas mul laual ühe kanali maha ja originaalseid Sankeneid mul ka sahtlikaupa ei vedele..

Tuleb alustada triviaalse "mustatööga" - kõik pooljuhid välja, dioodid asendada, transid üle mõõta ja kui jama jätkub, siis tuimemad tänapäevased analoogid transsidele asemele.
Arvestades seda, et paar aastat tagasi sai ühes võimendis viga taga aetud ja selgus, et üks takisti oli katkestuses ilma mingi välise tunnuseta, siis tuleb ka takistid üle mõõta.

Tasapisi...
ASK ja faasi tuleks mõõta tagasisidestamata variandis, sellisel juhul ei saa võimendi genereerida.
Ma küll arvan, et kogu võimu ühe tükina mõõtes võiks enne tulemuseni jõuda kui juppe välja jootes ja siis mõõtes.
On ju ka võimalus, et kõik jupid mis üle mõõdad, on korras aga kokku pannes ikka genereerib.
Mis sagedusel võim üldse genereerib? Tekkis nüüd alles arusaam (kaua võttis aega aga lõpuks jõudis kohale), et see on hoopis madalsageduslik genereerimine ja need kollased kondekad ei puutu üldse asjasse.
Peaks kahtlustama servot ja suuri elektrolüüte, või seda sisendfiltrit, mis ka tagasiside peal töötab, ehk neid juppe mis madalsageduse poolt lõikavad ja faasinihet tekitavad.

Vaata seda https://nvhrbiblio.nl/biblio/boek/Self%2...Design.pdf seal terve peatükk tagasiside stabiilsusest ja kuidas seda saavutada.
Seal ka mitme tagasiside ahelaga variante natuke puudutaud.
Kollased keraamikud siiski midagi muudavad - muidu ei oleks nende tagasipanemisel pilt muutunud.

Aga mingi põhjus on seal sees - eks ma ikka hakkan juppe lõpuotsast alates lahti ühendama ja vaatan, mis toimub. Asemele võin ka tuimemaid tänapäevaseid tükke panna et näha oleks, kas mõjub või ei mõju.

See ASK ja faasi vaatamine - kui muu ei aita, tuleb ka sellega tegeleda, kuid ebastabiilset võimendit sellega koormata nagu ei soovi
Kui sul on genereerimine seal kuskil 1 Hz juures, ei saa kuidagi ükski nendest kollasega märgitud kondedest genereerimist mõjutada või tekitada, need mõjutavad ASK-d ja faasinihet seal ülemise lõikesageduse juures. Sinu võimul on aga genereerimist tekitav faasinihe alumise lõikesageduse juures.
Seda võivad mõjutada need punasega märgitud või ka mingil teoreetilisel moel toite silumise kondekad.
Kui sagedus on teada siis

1/(2PI*RC) on hea valem.

Olen jõuelektroonikas patuseid ahelaid jälitanud selle paragrahvi alusel.


Otsid koha kus kondekas saab läbi takisti mingit rammu selga ja kui on 1Hz piires siis sikuta see ahel ülekuulamisele !
Ja punased ringid IC104 lähistel kipuvadki sinna hertsi ümbrusesse.

Lohista need ülekuulamisele.
Enne servo kallale asumist on kavas elimineerida välised tegurid s.t. ühendada lahti teisele plaadile siirduv (ja väljundisignaali sisendisse juhtiv) tagasisideahel - NF otsalt 100 oomi maha peaks sobima.

Kui see ei aita, siis hakkan servot vaatama.
Kaks nüanssi tprkab skeemi uurides pähe:
- Yamaha on seda lahendust kasutanud läbi mitmete võimendite - kui see oleks väga nadi olnud, oleks ehk midagi muudetud.
- Onkyo on selles suhtes tesistusguse lähenemisega - opvõimendi sisendil lüüt puudub, sisendsignaali nivoo on piiratud dioodipaariga ja lüüdid tagasisideahelasb on suuremad ning takistid väiksema nominaaliga.
[attachment=1873]

Eks näis, mis välja koorub.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32