Võimendi Yamaha A-700 renoveerimine
#41
(02-01-2021, 08:09 PM)madis64 Kirjutas: Ega midagi, kolb soojaks ja signaalilülitite plokk lauale:
 
Kontaktid (kahe esimese lüliti omad) "äärtest mustad, keskelt kollased" nagu tavaliselt:
 
Seekord panin ka multimeetri otsad peale - "kollaste kontaktide" takistus on ca 1...10 oomi, "mustade" oma 5...50 oomi - nii et pole parata, tuleb nad puhtaks teha.

Kas oled kindel, et kui lüliti on 50 oomi sidestus-/ülekande takistusega, siis teades temale järgneva ahela sisendtakistust mis 10-100 kilo-oomi, on see ülemõistuse ja helihalvendav?
Vasta
#42
Ei ole kindel, kuid mulle lihtsalt selline räpasus ei meeldi  Smile
Vasta
#43
(02-01-2021, 09:42 PM)martk Kirjutas: Kas oled kindel, et kui lüliti on 50 oomi sidestus-/ülekande takistusega, ...

Ei tulnud kohe meelde, kuid internet pajatab (ka moi on mitmes kohas sellest mälu järgi kirjutanud) ka oksüdeerunud kontaktpindadel tekkivatest dioodsiiretest, mis omakorda pidavat paarisharmoonilisi tekitama.

Pool tosinat sellist paarikümneoomist siiret järjest otse signaaliteel (neid lüliteid on seal veel) ei ole tõesti minu maitse.
Vasta
#44
Selle dioodsiirde teema võiks ju ära kontrollida, kui on kahtlane vana lüliti, siis saaks madalatel pingetel IU kõvera üles võtta.
Vasta
#45
Mulle isiklikult pakuks see tulemus ka huvi - puhtalt maailmapildi avardamise mõttes.

Kuid need mõõtmised tuleks teha natuke paremate riistadega kui helikaardid  Smile
Vasta
#46
Esimeses lähenduses, aru saamiseks, kas on mingi kontaktide probleem, võib mõõta takistust multimeetriga kahte eri pidi, vahetades testri + ja - otsi kontaktil, kui on mingi erinevus, on ka diood olemas. Sellise mõõtmisega ei pruugi aga iga testriga probleem välja paista, oleneb voolu suurusest millega tester mõõdab ja kuidas täpselt testri mõõteahel on tehtud. Teine variant on veel, mõõta alalsipinget kõige väiksema piirkonnaga, selle oksiid-dioodiga võib kaasneda ka keemilise potentsiaali poolt tekitatud pinge, tester peab muidugi üle keskmise alalispinge mõõtmise võimekusega olema.
Kui nüüd õigesti mäletan, siis praktikas mina mõõtsin neid dioode lõppvõimu väljundis helikaardiga, kaudselt. Võimul olid kaablid kruvidega kokku keeratud. Vahe oli umbes selline, et ühes kanalis oli THD 0,01% ja teises 0,1%, paaris harmoonilsed olid suuremad, kui kõik ühendused joodetavatega asendasin, olid mõlemad 0.01%.
Vasta
#47
Tegelikult peaks mõõtma suure täpsusega 4 -klemmilisega.
https://www.fluke.com/en-us/product/prec...845a-8846a

Kui nüüd oleks sobilik kahtlusalune võtta, siis saan mõõtmise ära korraldada, mul lauapeal üks säherdune masin olemas.
Vasta
#48
(03-01-2021, 06:18 PM)madis Kirjutas: Kui nüüd oleks sobilik kahtlusalune võtta, siis saan mõõtmise ära korraldada, ...

Ettepanek on ahvatlev  Smile

Et sellel mõõtmisel suurem mõte oleks, tuleks teha uuritavale objektile mõõtmised enne puhastamist ja peale puhastamist.

Et idee võiks olla selline:
- selle teema alguses kajastatud pill #1 on puhastamata kontaktidega - kuid ta peaks järgmisel nädalal käiku minema ja solgutada teda paar päeva enne ei tahaks;
- teen praeguse pilli #2 valmis (läheb vaikses taktis ehk kuu, poolteist) ja siis saan ta pilli #1 asemele panna.
- siis toon madis-ele #1 esipaneeli koos plaatidega (kokku 9 lüliti kontaktid signaaliteel järjest) ning see mõõdetakse üles;
- teen selle paneeli lülitid puhtaks ning see mõõdetakse veel kord üles - samas kohas, samade vahendite ja meetoditega.

Sobib nii?
Vasta
#49
Vahemõtlemine: kõlarite kommutatsioon.

Praegune teostus on üks kaitserelee koos kõlariahelate täiendava kommuteerimisega surunupp-lülitite kaudu.

Kaitserelee on 70V toiteahelas (24V relee läbi takistite ja juhttransistori).

Kõlarisignaali juhtimine läbi surunupp-lülitite (ning edasi-tagasi pikkade peenikeste juhtmete) ei ole minu jaoks just ideaalne lahendus nii et üks relee kõlaripaari kohta lisada oleks nagu sobilik.

Küsimus on: kas lülitada kolm (18/24V mähisega) releed (kaitserelee peab jääma eraldi, klapiväljundi jaoks) ahelasse järjestikku või minna üle 60V releedele?
60V releede kasutamisel tundub nagu summaarne tarbitav võimsus väiksem tulema?
Vasta
#50
Olen oma tagasihoidlikutes lahendustes kasutanud paralleelis/rööbiti kolme 48 voldist releed +takisti, kaks kõlaritele ja üks kõrvaklappidele.  Pole isegi mõelnud, et relee(d) peaks taluma samasugust toitepinget kui lõppvõimendi nt 60V  või 70v või 80V.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne