Kõlarikaablite kuulamine
#11
Pildid on muidugi huvitavad ja neid peab natuke põhjalikumalt uurima, ainus mis hakkas silma hetkel on mingi ilmselt mõõtmise probleem THD juures, ei ole nagu loogiline, et 100 Hz peal on selline lai muhk Ortofoni puhul ja 50Hz ning tema harmooniliste hambad ASK mõõtmisel, mis peaks tähendama et kuskilt tuleb suht tugev müra sisse.
Samas on kaablid ju ka erineva ristlõikega, Ortofon 1,3  , Qed 3,0 mm2. Peaksidki natuke erinevat häält tegema ja mõõtmistulemusi andma.  Ainult Qed annab vähem dB-sid ASK mõõtmisel kui Ortofon, kuna võiks nagu vastupidi olla (ristlõike/takistuse järgi eeldades), siis võibolla on tegemist REW-i interpreteeringuga. Nii väiksed erinevused on mul REW-iga ette tulnud ka ühte ja sama asja mõõtes väikeste ajaliste vahedega. Samas võib nii väike vahe ka kaabli ja klemmide/pistikute vaheliste kantaktide takistusest tulla, Ortofon on hõbetatud ja tal on potensiaalselt võimalikud väiksemad takistused kontaktpindadel. 

Kaablisoonte vaheline väike mahtuvus saadakse tavaliselt kaablisoonte eraldamisega teineteisest kaugemale, või spetsiaalsete isolatsiooni materjalidega. Hinna järgi arvates Qedi juures vist spets materjale pole, seega saadakse väike mahtuvus soonte eraldamisega, mis aga suurendab induktiivsust.

Kas ja kuidas erinevad parameetrid heli mõjutavad on üsna keeruline ja kuulata on erinevust lihtsam kui mõõta.

Seda veel, et kõik kaabli parameetrid on olulised, valid teise ristlõikega kaabli muutuvad takistusele lisaks ka kõik teised parameetrid ja erinevad parameetrid mõjutavad erinevaid heli spektri osasid ning erinevalt kaabli otstel olevaid seadmeid.
Tavaliselt on muutuseda aga nii väiksed, et peab väga häid kõrvu ja kogemust omama, et neid erinevusi ära kuulda.
Vasta
#12
(21-07-2018, 11:40 PM)moi Kirjutas: Tavaliselt on muutuseda aga nii väiksed, et peab väga häid kõrvu ja kogemust omama, et neid erinevusi ära kuulda.

Minu kõrvad ei ole "head", kuid vahe on kuuldav :-)

Edit:

Esimeses postituses mainisin ka 650 pF kaablit - sellel oli ühes juhis 2x14AWG (peaks olema 2x2,5mm2 ?) ning ka vahe oli kuuldav ..
Vasta
#13
Ju sul siis on ka kogemust ja ega hea kuulmine ei tähenda ainult kõrget ülemist sageduspiiri. Kuuldavat tuleb osata ka lahti mõtestada ja aru saada.
Vasta
#14
Eile käis külas sõber oma kõlarikaablitega, mis minu Ruby-dest kordades kallimad on.

Minu kõlarite terminalidelt mõõdetuna on ASK-d sellised (sekka võetud ka Oomipoes müüdav Al-Cu "juhe"):

   

Kuulasime mõlemad - vahe oli sees ja mõlemale kuuldav.

Minule meeldivad minu kaablid, temale tema omad (et kõrged - tema süsteemis - ei ole nii teravad).

Tema kaablite mahtuvus on 1,2 nF kanti, loomulikult sumbub sinna kõrgemat otsa "ära".

Kas aga seda "teravate kõrgete" summutamist just kõlarikaablitega peab saavutama, on minu jaoks küll (ideoloogiliselt) üsna vastuvõetamatu "lahendus" ...

Samas kui hiired püütud on, pole kassi värvil erilist tähendust ...
Vasta
#15
Üsna huvitav ja hea teada ning praktikas ka näha.
Sõltuvalt kõlarist ja natike ka võimendist võivad need erinevused kõrva jaoks veel suureneda.
Vasta
#16
(07-11-2018, 01:41 PM)moi Kirjutas: Sõltuvalt kõlarist ja natike ka võimendist võivad need erinevused kõrva jaoks veel suureneda.

Meil on kavas korrata mõõtmisi sama kaablivalikuga sõbra juures tema audiokomplektiga - ehk siis saab võimendi-kõlari sobitusest tulenevad mõjud paremini üldtulemusest eraldada.

Seal peaks mikriga ka valjukast väljuva heli üles mõõtma - et üritada mõista, millest need "liiga teravad kõrged" võiksid tuleneda...
Vasta
#17
Sai siis täna korratud mõõtmisi sõbra juures - kaablid samad, kuid võimendid ja kõlarid tema omad:

   

Seda pilti vaadates ei pane üldse imeks, et ta oma summutavaid (suuremahtuvuslikke) kaableid oma süsteemis "paremaks" peab ...
Vasta
#18
Kõlarid on sõbral aga eriti sirge takistuse sagedussõltuvuse joonega. Muutused kaabli parameetritest on suuremad kui kõlari takistusest. Elektrostaatilised?
Vasta
#19
Ei, elektrostaatilised need kõlarid küll ei olnud.

Ehk on oma mõju A-klassis toimetaval lõppvõimul?
Vasta
#20
Kui on tavaliste valjukatega kõlarid, siis ilmselt on sõbra võimul väljundtakistus palju väiksem kui sinu võimul ja selle tõttu ei paista valjuka takistuse muutused välja, A-klass ei peaks seal kuidagi mõjutama. See aga tähendaks, et kaablite erinevus ei ole mitte ainult mahtuvuses, vaid ka suuremas induktiivsuses, sest induktiivsus on jadamisi aga mahtuvus paralleelselt kõlari klemmidega. Mis kaablid need kallimad on?
Samas aga kaabli oomiline takistus peaks ikkagi nii suur olema, et kõlari takistuse muutus peaks näha olema (nagu sinu kõlaritega mõõdetud pildil), ju ikka on need kõlarid ka mingi eriliselt sileda takistuse kõveraga.

Lisaks veel. Kui seda viimast pilti vaadata, siis on seal veel üks huvitav asi. Sinu kaabel nagu tõstaks kõrgeid sagedusi sõbra oma aga jätab need puutumata, kui võrrelda kesgsagedusi. Põhjus võib olla selles, et kõlaril takistus kasvab natuke kõrgetel sagedustel, umbes nagu lairibadel aga lairibal peaks kuskil madalamal sagedusel olema ka resonants näha aga seda ei ole. Nii et ikka väga mõistatuslikud kõlarid.
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne