Võimendi Marantz PM-63 renoveerimine
#61
(10-09-2016, 07:26 PM)moi Kirjutas: Ma mõtlesin rohkem seda, et sul üldse neid tämbreid vaja on, mõistlikum oleks muu süsteem selliseks tuunida et võimu sirge ASKga oleks kõik hästi.

Moi, audiogramm näitab, et mu kuulmine on 4 kHz kandis selgelt "pihta saanud", juba seetõttu on ebatõenäoline, et sirge ASK-ga audiotrakt mulle meeldida saab...
Vasta
#62
(10-09-2016, 07:26 PM)moi Kirjutas: Eks maitseid on erinevaid ja erinevatel juhtudel on "õiged konded" üsna erinevad.

Siit võiks ju tõstatada küsimuse, et milline peaks olema kahe tämbrinupuga võimendi puhul see sagedusvahemik, mis tämbriregulaatoritest puutumata (sirgeks) jääb?

PM-63 puhul oli see originaalseades (kõrgete poolel, madalaid pole uurinud, kuna "bassi on piisavalt ja jääb ülegi") 1...3kHz.

Ning kas ASK tõusunurk peaks olema kogu reguleeritava sagedusala osas ühtlane, alumises otsas järsem või ülemises otsas järsem ...

Ostsin vahepeal ka Umik-1 ära, eks sügisepoole tuleb uurida, mis elutoa diivanile ka tegelikult kostab.
Vasta
#63
Kondesid vahetades "õnnestus" (võimendit lahti võttes) ära lõhkuda ka toitelüliti fiksaator nii et nupp ei jäänud enam sisselülitatud asendisse.

Õnneks sai kunagi eBayst mõne euro eest ostetud ports toitelüliteid, mis lähemal uurimisel osutusid täiesti kasutamata olevat ning sellest kuhjast leidus siis ka Alps, mis mõõtmetelt üksühele asenduseks sobis:

   

Vaadates vana lüliti kontakte - ega sealt ka midagi rõõmustavat ei paistnud:

   

Intsidendi moraal:
eemaldades toitelüliti otsast kas nuppu või seda pikka plastkangi, mis lülitit esipaneeliga ühendab, tehke enne kindlaks, et lüliti on VÄLJALÜLITATUD asendis ("keskpulga" fiksaatorisüvendi taganurk kannatab oluliselt rohkem survet kui fiksaatorisõlme keskel olev vähem kui üheruutmillimeetrise ristlõikega plastiktihvt).
Vasta
#64
Kuulasin vahepeal natuke plaate ja mõtisklesin omaette, et vähemaks on nupust võimalik alati keerata, juurde ilma jootekolvita ei saa...

100nF Wimad on tellitud...

Vahepala: neid saab telida ainult kümnestes pakkides, kui kellelgi vaja läheb, võib teada anda, mul endal kümmet niipea ära ei kulu.
Vasta
#65
Konded saabusid, igaks juhuks mõõtsin hetke lähteolukorra üle:

                   

Tulemused kinnitavad seda, mida kuulamisel arvasin - regulaatori keskosa ("kell üheksast kuni kella kaheni") on minu tümpkõrva jaoks liiga tuim ("seal ei toimu ju midagi") ja seega suhteliselt kasutu.
Kõrgemate tõstmise pool on langetuspoolest ärksam, kuna sealse otsa toimekonde on juba suurema vastu vahetatud.

Võtan nüüd esipaneeli lahti ja joodan 10nF / 100nF paari sisse.
Vasta
#66
10nf / 100nF kondepaar sisse joodetud, mida siis võib tõdeda:

a) "kell 11"  näib ASK üsna sirge olevat:
   

b) tuim (minu jaoks, võib olla hea kuulaja jaoks peenhäälestuseks just sobi) ala regulaatori keskasendi ümber säilis umbes endisena;

c) "kell 3" on näha, et ASK kõrge otsa tõus algab oluliselt madalamalt kui 1 kHz (kas see nüüd halb on, eks kuulamine näita):
   

d) kui "kell 4" bassid põhja keerata, paikneb madalaim nivoo 600 Hz kandis
   

Esmakuulamisel oli "ehedust" piisavalt kui kõrged põhja keerata. Ehk isegi liiga palju nii et jätaks regulaatori "kella nelja peale".
Kui veel tulevikus tämbriplaadi lahti võtan, siis ilmselt panen 100 nF asemele 78 või 88 nF (68 + nx10).
Kuid kahenupulisest tämbriplokist on vist mõttetu parimat lahendit otsida - selleks ekvalaiser nagu sobilikum relv.
Vasta
#67
On nüüd natuke seda võimendit (kõrvaklappidega, AKG K 240 hetkel) kuulatud - vinüüli, cd-d, HQ/Dolby-DAC telerit - tämbrinupud paika keeratud (bass on nullis, kõrged peaaegu põhjas) ja heli on üsna mõnus:

cd-mämgija sisendi sweep:
   

vinüüli (Audio Soundcheck LP) sweep (helipeaks praegu ADC XLM):
   

Kokkuvõtteks võib rahul olla - minu seni parim klapivõim :-)

Nüüd jääb üle ainult ekvalaiser lõpetada, et ehk saab mingeid sagedusi ülalt otsast ka maha tõmmata ilma et helis midagi olulist kaotsi läheks.
Vasta
#68
Too on ikka väga karm, kui kõrged üle 10 dB on peale keeratud.
Vasta
#69
(23-09-2016, 11:36 AM)moi Kirjutas: Too on ikka väga karm, kui kõrged üle 10 dB on peale keeratud.

Nõustun sinuga täielikult, et paberite järgi näib asi inetu.

Kuid mul on võimalik samast nupust ASK praktiliselt sirgeks keerata ja see tulem mulle ei meeldi.

Rikutud maitse, mis muud ;-)
Vasta
#70
Mõni aastake mööda läinud, võtsin selle pilli riiulist ja pühkisin tolmu maha - vaja sõbrale ajutiselt asendusvõimendiks anda ja elektrone natuke saputada...

Vaatasin teda ning mõtlesin, et tal võiks ka eelvõimendiväljund (pre-out) olla, et siis saaks teda ka erinevate lõppvõimenditega kasutada.

Mõeldud-tehtud:

         
Vasta


Alamfoorumi hüpe:


Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne